2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alkalmazkodnunk kell a gyakori vészhelyzethez?

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint az elmúlt tíz év minden eddigi melegrekordot megdöntött. Egyre gyakrabban fordulnak elő pusztító aszályok és árvizek, a jégsapkák pedig olvadásnak indultak; a klímaváltozás elleni harc már nem tűr halasztást. 

A WMO adatösszesítése még tart, de szinte biztosak lehetünk benne, hogy ebben az évtizedben megdőltek a melegrekordok. Ez nem csupán az elmúlt évtizedre, hanem az elmúlt öt évre is igaz, és az idei év vélhetően a második vagy harmadik legmelegebb év volt azóta, hogy meteorológiai feljegyzések készülnek.

Az ipari forradalom kezdete óta a földi légkör átlagos hőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal nőtt, ez pedig már csak hajszálra van attól az 1,5 foktól, amelyen belül kellene tartani a globális felmelegedést a párizsi klímavédelmi megállapodás szerint.

Egyre több a természeti katasztrófa Fotó: Pixabay

A WMO jelentése számos jelét sorolja fel a helyzet romlásának. A listán szerepel az atmoszféra szén-dioxid-koncentrációjának növekedése, a tengerek vízszintjének gyorsuló emelkedése, a Föld jégsapkáinak olvadása, az óceánok vízhőmérsékletének növekedése, továbbá a tenger élővilágának pusztulása.

Neked ajánljuk
Egyre szélsőségesebb az időjárás: havazott Mexikóban Andalúzia déli részét szinte teljesen elmosta a víz Nagyon forró október van mögöttünk Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam