2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bűzös hab borította be India leghíresebb tengerpartját

A környezetszennyezés, a tiszta, iható ivóvíz hiánya, valamint a rendkívüli áradások eddig is komoly gondokat okozott Indiának. Csennaiban azonban most igen súlyos jelenségre figyeltek fel: a város tengerpartját több kilométer hosszan sűrű, büdös hab borította el. 

India egyik leghíresebb strandját, a Marina Beachet már negyedik napja sűrű, fehér hab borítja be – számolt be róla a francia AFP hírügynökség nyomán a hvg.hu.

A fehér hab a helyiek szerint rendkívül büdös, a helyi hatóság pedig azt tanácsolta a halászoknak, hogy egy ideig inkább ne fussanak ki a tengerre. Ennek ellenére nagyon sokan mennek a habok közé, elsősorban gyerekek. Az orvosok is azt tanácsolják, hogy aki teheti, maradjon távol a habtól, mert bőrkiütéseket okozhat.

Mint kiderült, a tengerpart felhabosodása nem egyedi jelenség, általában a monszun időszakában figyelhető meg. A szakemberek szerint ugyanakkor a mostanit valószínűleg nem a felszaporodott algák pusztulása okozza. A kutatók már vettek mintát belőle, de az elemzés eredményére egyelőre várni kell.

Forrás: India Today Social/Youtube

2017-ben volt már hasonló probléma, akkor több ezer hal pusztult el a kialakult szennyezés miatt.

A szakértők szerint a probléma forrása az utóbbi időszak heves esőzése lehet, ami a kezeletlen szennyvizet egyenesen a tengerbe mosta. A hab valószínűleg a más szennyező anyagokkal keveredő mosószermaradványokból származhat. Mindez annak az igen komoly problémának az eredménye (lehet), hogy más nagyvárosokhoz hasonlóan Csennai is csak a szennyvíz 40 százalékát tisztítja meg.

Nemrég itt számoltunk be arról, hogy Indiában olyan súlyos méreteket öltött a hónapokig tartó vízhiány, hogy az országnak sürgősen segítségre volt szüksége nyáron. Júliusban már vonattal kellett vizet szállítani Csennai városába. 

Neked ajánljuk
A mauritiusi olajszennyezést követően 27 delfin tetemét vetette partra a víz Lelkes fiatalok adhatnak választ a globális vízválság kihívásaira A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam