2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bűzös hab borította be India leghíresebb tengerpartját

A környezetszennyezés, a tiszta, iható ivóvíz hiánya, valamint a rendkívüli áradások eddig is komoly gondokat okozott Indiának. Csennaiban azonban most igen súlyos jelenségre figyeltek fel: a város tengerpartját több kilométer hosszan sűrű, büdös hab borította el. 

India egyik leghíresebb strandját, a Marina Beachet már negyedik napja sűrű, fehér hab borítja be – számolt be róla a francia AFP hírügynökség nyomán a hvg.hu.

A fehér hab a helyiek szerint rendkívül büdös, a helyi hatóság pedig azt tanácsolta a halászoknak, hogy egy ideig inkább ne fussanak ki a tengerre. Ennek ellenére nagyon sokan mennek a habok közé, elsősorban gyerekek. Az orvosok is azt tanácsolják, hogy aki teheti, maradjon távol a habtól, mert bőrkiütéseket okozhat.

Mint kiderült, a tengerpart felhabosodása nem egyedi jelenség, általában a monszun időszakában figyelhető meg. A szakemberek szerint ugyanakkor a mostanit valószínűleg nem a felszaporodott algák pusztulása okozza. A kutatók már vettek mintát belőle, de az elemzés eredményére egyelőre várni kell.

Forrás: India Today Social/Youtube

2017-ben volt már hasonló probléma, akkor több ezer hal pusztult el a kialakult szennyezés miatt.

A szakértők szerint a probléma forrása az utóbbi időszak heves esőzése lehet, ami a kezeletlen szennyvizet egyenesen a tengerbe mosta. A hab valószínűleg a más szennyező anyagokkal keveredő mosószermaradványokból származhat. Mindez annak az igen komoly problémának az eredménye (lehet), hogy más nagyvárosokhoz hasonlóan Csennai is csak a szennyvíz 40 százalékát tisztítja meg.

Nemrég itt számoltunk be arról, hogy Indiában olyan súlyos méreteket öltött a hónapokig tartó vízhiány, hogy az országnak sürgősen segítségre volt szüksége nyáron. Júliusban már vonattal kellett vizet szállítani Csennai városába. 

Neked ajánljuk
Négyszáz tonnányi veszélyes hulladékot vittek el Szigetszentmiklósról Közel 11 millió forint nyomravezetői díj jár a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam