2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elpusztítja és kővé dermeszti áldozatait a Medúza-tó vize

Elsőre azt gondolnánk, hogy a kővé változtató tó csak a mesékben létezik, pedig Tanzániában valóban van egy olyan tó, melynek vize  meggyilkolja és kővé dermeszti a legtöbb élőlényt. 

A Medúza-tónak, vagy hivatalos nevén Nátron-tónak sós, extrém, az ammóniával hasonló szinten lúgos (10,5 pH) a vize, melyet az erre felkészületlen testű állatok nem bírnak, így elpusztulnak tőle. A víz lúgossága nátrontartalmának köszönhető, mely nátrium-karbonát és szódabikarbóna keveréke. 

Nemcsak a kémiai összetétel, de a víz 60 °C körüli hőmérséklete is halálos a legtöbb élőlény számára.

Bár a körülmények mostohák, a tó nem lakatlan, sőt. Olyan állatok lakják, amelyek alkalmazkodtak a körülményekhez: egy csodás flamingópopuláció, legalább egyféle hal, illetve algák is élnek itt.

Egy kővé dermedt madár Fotó: Nick Brandt/Facebook

Mivel a víz felszíne tükrös, a madarak valószínűleg azt gondolják, még szállhatnak alább is a levegőben. Ám amikor belecsapódnak a maró, forró vízbe, elpusztulnak. Haláluk után rövidesen megindul a kövülés folyamata. Ennek oka ugyancsak a kémiai hatásokban keresendő.

A tó, ami meggyilkolja és kővé dermeszti áldozatait Fotó: Wikipedia

Nick Brandt fotóművész a tónál talált megkövesedett állattetemekről néhány éve különleges fotósorozatot készített.

Egy kővé változott denevér Fotó: Nick Brandt/Facebook

– Amikor először láttam ezeket a lényeket a tó mellett, teljesen lenyűgöztek. Az volt az első gondolatom, hogy élő testhelyzetben fényképezzem őket – mesélte.

Neked ajánljuk
A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Szemléltetés: Az országok évi vízfogyasztása egy-egy flakonban Nőtt a vadon élő állatok száma Kenyában Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam