2020. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas vízesés jelent meg Grönlandon

Tavaly a világ egyik legnagyobb vízesése alakult ki Grönlandon, amely 5 óra alatt kétezer olimpiai medencét tudott volna megtölteni. A Cambridge-i Egyetem szakemberei drónok segítségével bukkantak rá a nem mindennapi, aggasztó jelenségre. 

Poul Christoffersen, a csapat tagja szerint korábban is tudták, hogy a grönlandi tavak repedéseken keresztül szivárognak el, azt viszont eddig nem tudták, hogy a repedések hogyan jönnek létre. A tavak szivárgása miatt rengeteg víz kerül az óceánba, eltűnésük után pedig olyan lyukak maradnak a jégben, melyeken keresztül később is képes távozni az olvadékvíz.

A folyamat nagyban hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez.

Tavaly a világ egyik legnagyobb vízesése alakult ki Grönlandon Fotó: Poul Christoffersen

A jelenség miatt ráadásul a jég is sikamlósabbá válik, így gyorsabban kezd el mozogni. Ez további repedéseket idéz elő, ami instabilitáshoz vezet.

A kutatók a nyugat-grönlandi Store-gleccsernél figyelték meg, hogy egy elszivárgó tó elképesztő láncreakciót tud kiváltani, eltűnése miatt akár további ötven tó jelenhet meg a közelben.

Neked ajánljuk
40 évnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek az új-zélandi gleccserek Drámaian zsugorodnak az alpesi gleccserek A magyarok többsége a döntéshozóktól várná a megoldásokat a környezeti problémákra Portugáliában a szőnyegek is parafából vannak Mondj megálljt a szívószálnak (is)!
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam