2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Száraz tények: az emberiség negyedét vízhiány fenyegeti

A klímaváltozás miatt folyamatosan csökkennek a természetes vízforrások, ez pedig komoly veszélyt jelent az emberiség számára. Az ázsiai folyók vannak kitéve a legnagyobb nyomásnak, de más kontinenseken is tapasztalják ennek jeleit, például Európában és Észak-Amerikában.

A Föld lakosságának egynegyedét fenyegeti vízhiány, mivel a klímaváltozás miatt a hegyvidéki gleccserek, az alpesi tavak és egyéb hegyi és hegyek közelében lévő vízforrások egyre inkább kiszáradnak – világít rá egy új, nemzetközi kutatás, melyet a Nature magazinban publikáltak.  

A felmérés szerint az Indus van a legnagyobb veszélyben, amely India és Pakisztán legfontosabb folyója és húsz mellékfolyója van.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy

nem valószínű, hogy ez a fontos vízforrás az évszázad közepéig biztosítani tudja az emberek vízszükségletét, ha a hőmérséklet a becsült mértékben, vagyis 1,9 Celsius-fokkal emelkedik, az esővíz mennyisége 2 százaléknál is kevesebbel növekszik, a népesség viszont 50 százalékkal több lesz, és nyolcszor nagyobb GDP-t generál.

A 32 kutató által jegyzett felmérésben azt írják, az ázsiai folyók vannak kitéve a legnagyobb nyomásnak, de más kontinenseken is tapasztalják ennek jeleit, például Európában és Észak-Amerikában. Meglepve tapasztalták, hogy az Indus mellett már a Rhône, a Rajna, a Fraser-folyó és a Columbia is kulcsfontosságúvá vált.

Forrás: Hindustan Times/Youtube

A tanulmány rámutat arra, hogy 

ezeknek a természetes víztornyoknak a csökkenése az emberiség egynegyedét, 1,9 milliárd embert fenyegeti vízhiánnyal.

Ezekben ugyanis télen tárolódik a víz, nyáron pedig lassan apad. A folyóknak ez a képessége viszont egyre gyengül, mert a gleccserek olvadnak, mivel a hegyekben gyorsabban emelkedik a hőmérséklet, mint a globális átlag.

A kutatók szerint a klímaváltozás az egész hegyi ökoszisztémát veszélyezteti. Hangsúlyozzák: azonnali fellépésre van szükség a világ legfontosabb és legsebezhetőbb víztornyainak jövője érdekében.

Ehhez nemcsak helyi, de nemzetközi szinten is lépéseket kell tenni. A legjobb módja a fontos vízforrások megóvásának a szénkibocsátás csökkentése lenne.

Neked ajánljuk
Világszerte egyre gyorsabban olvadnak a gleccserek Vízhiány: egy víztározó miatt csaptak össze a kirgiz és a tádzsik erők Miért locsoljuk a növényeket és öblítjük a vécét ivóvízzel? Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam