2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Atlasszal a vízhiány ellen

Két tudósnak sikerült megalkotnia a világ első nagy térbeli felbontású atlaszát, amely feltérképezi a Föld minden folyójának és vízgyűjtőjének környezeti jellemzőit. Az atlasz hatalmas segítséget nyújthat a nemzetközi szervezeteknek a vízhiány elleni védekezésben.

A HydroATLAS létrehozásán az ausztrál Griffith Egyetemről Simon Linke és a kanadai McGill Egyetemről Bernhard Lehner dolgozott. Az atlasz legfőbb előnye, hogy lehetővé teszi a folyók és vízgyűjtőik hidrológiáját és ökológiáját befolyásoló tényezők részletes elemzését.

A folyók amellett, hogy élőhelyet és élelmet nyújtanak a Föld sok élő szervezetének és az embernek is, a globális vízciklus szerves részét képezik, és alakítják is a kontinenseket, amelyeken keresztülfolynak. A folyók tanulmányozása és a problémák diagnosztizálása azonban összetettségük miatt nehéz feladat.

Az atlasz globálisan több mint nyolcmillió folyószakasz és több mint egymillió vízgyűjtő rendszer adatait mutatja, illetve olyan információkkal szolgál, mint a vízhozam, a földfelszín alatti víz mélysége vagy az árterület.

Az atlasz sokat segíthet a vízhiány elleni küzdelemben  Fotó: Pixabay

„Az a HydroATLAS szépsége, hogy nincs szükség különös tudásra a számítógépes térképészetben, rá kell klikkelni egy folyóra vagy egy területre, és a rendelkezésre álló adatok feljönnek az adatbázisból” – magyarázta Linke.

A kutatók szerint a HydroATLAS különösen hasznos lehet olyan kormányközi szervezetek számára, mint az ENSZ környezetvédelmi programja, a Világbank vagy a Természetvédelmi Világszövetség. Segítségével lehetőség nyílik a folyók vagy vízgyűjtők védelmét szolgáló módszerek hiányosságainak kezelésére és az emberi tevékenység édesvízi ökoszisztémákra gyakorolt hatásinak megértésére. 

Neked ajánljuk
Száraz lábbal a Velencei-tó medrében Az óceánok állapota romlik, ami kihat a halászatra, az időjárásra és a partvonalakra is Csapdába ejtik a dunai műanyagot, hogy feltárják a hulladékban rejlő potenciált Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: 888.hu
Vissza
Hírfolyam