2020. december 6., Miklós
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Atlasszal a vízhiány ellen

Két tudósnak sikerült megalkotnia a világ első nagy térbeli felbontású atlaszát, amely feltérképezi a Föld minden folyójának és vízgyűjtőjének környezeti jellemzőit. Az atlasz hatalmas segítséget nyújthat a nemzetközi szervezeteknek a vízhiány elleni védekezésben.

A HydroATLAS létrehozásán az ausztrál Griffith Egyetemről Simon Linke és a kanadai McGill Egyetemről Bernhard Lehner dolgozott. Az atlasz legfőbb előnye, hogy lehetővé teszi a folyók és vízgyűjtőik hidrológiáját és ökológiáját befolyásoló tényezők részletes elemzését.

A folyók amellett, hogy élőhelyet és élelmet nyújtanak a Föld sok élő szervezetének és az embernek is, a globális vízciklus szerves részét képezik, és alakítják is a kontinenseket, amelyeken keresztülfolynak. A folyók tanulmányozása és a problémák diagnosztizálása azonban összetettségük miatt nehéz feladat.

Az atlasz globálisan több mint nyolcmillió folyószakasz és több mint egymillió vízgyűjtő rendszer adatait mutatja, illetve olyan információkkal szolgál, mint a vízhozam, a földfelszín alatti víz mélysége vagy az árterület.

Az atlasz sokat segíthet a vízhiány elleni küzdelemben  Fotó: Pixabay

„Az a HydroATLAS szépsége, hogy nincs szükség különös tudásra a számítógépes térképészetben, rá kell klikkelni egy folyóra vagy egy területre, és a rendelkezésre álló adatok feljönnek az adatbázisból” – magyarázta Linke.

A kutatók szerint a HydroATLAS különösen hasznos lehet olyan kormányközi szervezetek számára, mint az ENSZ környezetvédelmi programja, a Világbank vagy a Természetvédelmi Világszövetség. Segítségével lehetőség nyílik a folyók vagy vízgyűjtők védelmét szolgáló módszerek hiányosságainak kezelésére és az emberi tevékenység édesvízi ökoszisztémákra gyakorolt hatásinak megértésére. 

Neked ajánljuk
Ősi tómederre bukkantak a grönlandi jégtakaró alatt Drámai tempóban olvadhatnak Grönland legnagyobb gleccserei Négyszáz év óta először épült hódgát az angliai Exmoor területén Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Tovább a forrásra: 888.hu
Vissza
Hírfolyam