2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízspórolás megújuló energiával

Tovább bővült a megújuló energia melletti érvek listája. A finn LUT Egyetem tanulmánya szerint a megújulókra épülő globális energiarendszer nemcsak tisztább és olcsóbb lenne, de 95 százalékkal kevesebb vízfogyasztást eredményezne a hagyományos áramtermeléshez képest. 

A tanulmány egyik szerzője, Christian Breyer szerint a fotovoltaikus napelemek vízkiemelése a széntüzelésű és a nukleáris erőművek által egyetlen MWh előállítása során felhasznált vízmennyiség 2 százaléka és 15 százaléka közötti vízmennyiséget tesz ki, a szélenergia esetében ez az arány 0,1 százalék és 14 százalék közé esik.

„A megújuló energia életképes megoldást képvisel, mivel a közel zéró gázkibocsátáshoz rendkívül alacsony vagy elhanyagolható vízigénnyel párosul az energiatermelésnél”

– vélik a kutatók.

A 100 százalékban megújuló 95 százalékkal alacsonyabb vízfogyasztást jelent, mint a hagyományos áramtermelés Fotó: Pixabay

A tanulmány 13 863 darab, 50 MW fölötti méretű hőerőműről összegyűjtött adatok alapján készült, ezek összesített kapacitása 4182 GW. Ez a világ elektromos áramot előállító teljes hőerőmű-kapacitásának hozzávetőlegesen 95,8 százalékát teszi ki. Az általuk alkalmazott optimális forgatókönyv a LUT energetikai rendszer átállást modellező eszközén alapszik, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy értékelje a hőerőművek és a nukleáris erőművek vízfogyasztását a 2015 és 2050 közötti időszakban.

2015-ben az Egyesült Államok fogyasztotta a legtöbb vizet a hagyományos áramtermelés során, 35,7 százalékos részesedéssel, utána következett Kína a maga 31,5 százalékával. A kutatók szerint, ha 2030-ig megvalósul az optimális forgatókönyv – amely azt jelentené, hogy nagy számban zárnának be nukleáris és fosszilis tüzelőanyaggal működő erőműveket, akkor

a vízfelhasználást 75,1 százalékkal lehetne csökkenteni a 2015-ös szintekhez képest.

„Az elemzett időszakra globális szinten 1797 GW új gázerőmű-kapacitást ütemeztek elő, amelyből 1365 GW nyitott ciklusú egység, és 432 GW kombinált ciklusú egység. Ezért 2050-ben a vízkiemelések jórészt Kína északkeleti és déli része között, Dél-Koreában, a Benelux országokban, Oroszország középső régióiban és Iránban jórészt fennmaradnának” – állítják a tanulmány szerzői. 

Ha megvalósul a legkedvezőbb forgatókönyv, akkor 2050-ig a világ erőműflottájának vízfogyasztása 97 százalékkal, vízkiemelése 95,1 százalékkal csökkenthető.

Neked ajánljuk
Tudta? Több mint 100 éve használnak vízerőművet a Hernád-folyón Tudta? Több mint 100 éve használnak vízerőművet a Hernád-folyón Gigantikus akkumulátor épül Ausztráliában A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam