2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lezárult a vizekben lévő gyógyszerszármazékok kockázatait feltáró projekt

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap több mint egymilliárd forintos támogatásával, a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program keretében valósult meg a kutatás-fejlesztési projekt Budapest és ingázási zónájának népességdinamikájával, a lakossági fogyasztás által okozott szennyezésekkel kapcsolatban.

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Földrajztudományi Intézete vezetésével, a gödöllői Szent István Egyetem, az Aquaprofit Zrt. és az UTB Envirotec Zrt. részvételével zajló programban innovatív módszerekkel vizsgálták a budapesti várostérség népességének mozgását, a talajba és a várostérség vizeibe jutó gyógyszerszármazékok tér-idő dinamikáját és ezek hatásait.

A kutatók a népesség valós térbeli eloszlásának, mozgásának feltárása és a szennyezések elemzése céljából mobilcellaadatokon alapuló szoftvert és lekérdezőfelületet fejlesztettek.

A projekt keretében több mint háromezer darab szennyvíz, felszíni és felszín alatti víz, hal- és üledékminta került beszállításra a laborokba. A kutatás során összesen 111 db kiválasztott gyógyszerszármazék koncentrációját vizsgálták, amelyek közül csak 21-et nem lehetett megtalálni a mintákban. A Dunában például 56 gyógyszermaradvány volt kimutatható, amelyek közül tíz a minták több mint 80 százalékában jelen volt (pl. a népszerű fájdalomcsillapító diclofenac).

A projekt során a tudósok kitenyésztettek egy olyan halfajvonalat, ami gyorstesztként alkalmazható, mert rövid idő alatt képes kimutatni a vízben megtalálható ösztrogénhatású vegyületeket.

A kutatók a legkockázatosabbnak ítélt gyógyszerszármazékok eltávolítására olyan kockázatbecslési eljárásokat és technológiákat dolgoztak ki, amelyek eredményesen alkalmazhatók például a szennyvíz kezelésekor vagy a szennyvíziszapból készült tápoldat gyógyszerszármazék-csökkentésére, valamint eredményesen és gazdaságosan szűrhetik ki a felszíni és felszín alatti vizekből is a gyógyszerszármazékokat.

A projekt eredményeit a konzorcium a Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódó vízipari szakkiállításon (BWS 2019 Expo) Cleaready brandnév alatt mutatta be. Tekintettel arra, hogy a vizekbe kerülő gyógyszerek ökológiai és humán kockázata világszerte nő, a konzorcium tagjai folytatják a termékfejlesztéseket.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Mit művel vajon a vízzel a vízmű? – Nyílt napok a DRV-nél Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize Öt lélegeztetőgéppel segíti a kormány a Hargita megyei járványhelyzetet Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam