2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Duna nem csak egy folyó

A Duna nemcsak egy 2850 kilométer hosszú folyó, hanem kapcsolódási pont az általa érintett országok számára – fogalmazott Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter a Duna Bizottság ülésén.

A Duna olyan közös kincs, amely környezetbarát szállítmányozást tesz lehetővé, energia- és vízforrás, s fontos szerepet játszik a turizmusban, a gazdaságban és a mezőgazdaságban egyaránt – emelte ki Szijjártó Péter, aki arra is kitért, hogy

Budapest 1954 óta ad otthont a Duna Bizottságnak, amely a 71 éve, 1948-ban kötött belgrádi egyezmény hivatalos nemzetközi szervezeteként ügyel a folyó sorsára.

Szijjártó: a Duna kapcsolódási pont az érintett országok számára Fotó: Pixabay

Emlékeztetett: a bizottság elsődleges célja a világháború után a felrobbantott hidak, lebombázott infrastruktúra helyrehozása, a szabad hajózás biztosítása volt, de mára a tizenegy tagállam együttműködése túlmutat az egykori célokon.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnerei közül három, öt legjelentősebb exportpartneréből pedig négy ország a Duna Bizottság tagja.

A Duna a világ legnemzetközibb folyója, nyolc országot szel át, vízgyűjtő rendszerén keresztül pedig majdnem húsz országhoz kapcsolódik. Ezért Közép-Európa közös érdeke felelősséggel kihasználni a Duna adta összeköttetés lehetőségeit – hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy az 1948-ban elfogadott egyezmény felülvizsgálatára törekednek a tagállamok, és megtisztelőnek nevezte, hogy Magyarország tölti be az erről szóló diplomáciai konferencia előkészítő bizottságának elnöki tisztségét.
Kiemelte: „itt az ideje, hogy egy modern, közös Duna-stratégiával ezt tovább erősítsük”.

Beszédében a külügyminiszter megemlékezett a tavaly elhunyt Barsiné Pataky Etelkáról, aki kormánybiztosként letette a 2011-es magyar uniós soros elnökség idején jóváhagyott Duna Régió Stratégia alapjait. 
 

Neked ajánljuk
Európa: az egyre szárazabb kontinens egyre forróbb nyarai Nagyinterjú Áder Jánossal fenntarthatóságról, egyéni felelősségről és teremtésvédelemről Sztárok kampányolnak az illegális hulladékégetés ellen Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam