2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Duna nem csak egy folyó

A Duna nemcsak egy 2850 kilométer hosszú folyó, hanem kapcsolódási pont az általa érintett országok számára – fogalmazott Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter a Duna Bizottság ülésén.

A Duna olyan közös kincs, amely környezetbarát szállítmányozást tesz lehetővé, energia- és vízforrás, s fontos szerepet játszik a turizmusban, a gazdaságban és a mezőgazdaságban egyaránt – emelte ki Szijjártó Péter, aki arra is kitért, hogy

Budapest 1954 óta ad otthont a Duna Bizottságnak, amely a 71 éve, 1948-ban kötött belgrádi egyezmény hivatalos nemzetközi szervezeteként ügyel a folyó sorsára.

Szijjártó: a Duna kapcsolódási pont az érintett országok számára Fotó: Pixabay

Emlékeztetett: a bizottság elsődleges célja a világháború után a felrobbantott hidak, lebombázott infrastruktúra helyrehozása, a szabad hajózás biztosítása volt, de mára a tizenegy tagállam együttműködése túlmutat az egykori célokon.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnerei közül három, öt legjelentősebb exportpartneréből pedig négy ország a Duna Bizottság tagja.

A Duna a világ legnemzetközibb folyója, nyolc országot szel át, vízgyűjtő rendszerén keresztül pedig majdnem húsz országhoz kapcsolódik. Ezért Közép-Európa közös érdeke felelősséggel kihasználni a Duna adta összeköttetés lehetőségeit – hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy az 1948-ban elfogadott egyezmény felülvizsgálatára törekednek a tagállamok, és megtisztelőnek nevezte, hogy Magyarország tölti be az erről szóló diplomáciai konferencia előkészítő bizottságának elnöki tisztségét.
Kiemelte: „itt az ideje, hogy egy modern, közös Duna-stratégiával ezt tovább erősítsük”.

Beszédében a külügyminiszter megemlékezett a tavaly elhunyt Barsiné Pataky Etelkáról, aki kormánybiztosként letette a 2011-es magyar uniós soros elnökség idején jóváhagyott Duna Régió Stratégia alapjait. 
 

Neked ajánljuk
Idén is lehet fürdeni a Dunában Budapesten Belgrádig úszott a Dunán, de ott feladta a szennyezett víz miatt A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam