2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van, ahol luxus a vezetékes ivóvíz

Több mint kétmillió amerikainak nincs folyóvize, és ez egészségügyi problémát is jelent. Nemcsak a vezetékes víz hiányzik ugyanis, hanem a csatornarendszer is – derült ki két nonprofit szervezet felméréséből. 

A vízhiány elsősorban az amerikai őslakosokat, vagyis az indiánokat sújtja. A navahók lakta Sweetwater városában élőknek 45 percet kell autózniuk ahhoz, hogy vízhez jussanak. 

Az őslakos amerikaiak háztartásaiban tizenkilencszer gyakoribb, az afroamerikaiak és a spanyolajkú amerikaiak körében pedig kétszer nagyobb a vezetékes víz hiánya, mint a fehér amerikaiaknál.

A The Washington Post az arizonai navahó indiánok földjéről tudósított, ahol az egyik riportalany úgy fogalmazott: a „vezetékes ivóvíz itt igazán luxus lenne”.

Több mint kétmillió amerikai számára luxus a vezetékes víz Fotó: Pixabay

Az Egyesült Államoknak nincs átfogó statisztikája és módszere arra, hogy felmérje, hány ember él vezetékes víz nélkül – mondta el a lapnak George McGraw, az egyik, ezzel a problémával foglalkozó nonprofit szervezet alapító elnök-vezérigazgatója. Radhika Fox, az Egyesült Államok Vízszövetsége nevű, szintén nonprofit szervezet vezetője pedig ehhez hozzátette: azt is nagyon nehéz felmérni, hogy vajon hány embernek azért nincs vezetékes víz az otthonában, mert nem engedheti meg magának anyagilag, jóllehet, a környezetében van vezetékes víz és csatornázás is. Fox szerint jóval több, mint kétmillió emberről lehet szó.

Mint kiderült, a vízhálózat infrastrukturális fejlesztésére biztosított szövetségi támogatás az 1970-es évek óta folyamatosan csökken. Nemrégiben azonban a képviselőház és a szenátus is törvényjavaslatot nyújtott be, amely az alacsony jövedelmű közösségeket és embereket segítő programok indítását javasolja, hogy kiépíthessék a víz- és a csatornahálózatot, illetve megfizethessék a vízdíjakat.

A The Washington Post cikkében arra is kitért, hogy a Navahó Nemzet, az Egyesült Államok legnagyobb indián rezervátumának több mint 300 ezer tagja mintegy harmadának nincs sem vezetékes vize, sem angolvécéje.

Neked ajánljuk
Tömegek vízellátását veszélyezteti a Jemennél szivárgó olajszállító Mit művel vajon a vízzel a vízmű? – Nyílt napok a DRV-nél A romló nemzetközi kapcsolatok a klímavédelemi erőfeszítéseket is ellehetetlenítik Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam