2020. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van, ahol luxus a vezetékes ivóvíz

Több mint kétmillió amerikainak nincs folyóvize, és ez egészségügyi problémát is jelent. Nemcsak a vezetékes víz hiányzik ugyanis, hanem a csatornarendszer is – derült ki két nonprofit szervezet felméréséből. 

A vízhiány elsősorban az amerikai őslakosokat, vagyis az indiánokat sújtja. A navahók lakta Sweetwater városában élőknek 45 percet kell autózniuk ahhoz, hogy vízhez jussanak. 

Az őslakos amerikaiak háztartásaiban tizenkilencszer gyakoribb, az afroamerikaiak és a spanyolajkú amerikaiak körében pedig kétszer nagyobb a vezetékes víz hiánya, mint a fehér amerikaiaknál.

A The Washington Post az arizonai navahó indiánok földjéről tudósított, ahol az egyik riportalany úgy fogalmazott: a „vezetékes ivóvíz itt igazán luxus lenne”.

Több mint kétmillió amerikai számára luxus a vezetékes víz Fotó: Pixabay

Az Egyesült Államoknak nincs átfogó statisztikája és módszere arra, hogy felmérje, hány ember él vezetékes víz nélkül – mondta el a lapnak George McGraw, az egyik, ezzel a problémával foglalkozó nonprofit szervezet alapító elnök-vezérigazgatója. Radhika Fox, az Egyesült Államok Vízszövetsége nevű, szintén nonprofit szervezet vezetője pedig ehhez hozzátette: azt is nagyon nehéz felmérni, hogy vajon hány embernek azért nincs vezetékes víz az otthonában, mert nem engedheti meg magának anyagilag, jóllehet, a környezetében van vezetékes víz és csatornázás is. Fox szerint jóval több, mint kétmillió emberről lehet szó.

Mint kiderült, a vízhálózat infrastrukturális fejlesztésére biztosított szövetségi támogatás az 1970-es évek óta folyamatosan csökken. Nemrégiben azonban a képviselőház és a szenátus is törvényjavaslatot nyújtott be, amely az alacsony jövedelmű közösségeket és embereket segítő programok indítását javasolja, hogy kiépíthessék a víz- és a csatornahálózatot, illetve megfizethessék a vízdíjakat.

A The Washington Post cikkében arra is kitért, hogy a Navahó Nemzet, az Egyesült Államok legnagyobb indián rezervátumának több mint 300 ezer tagja mintegy harmadának nincs sem vezetékes vize, sem angolvécéje.

Neked ajánljuk
Tudta? Tunéziában emberek százainak biztosít ivóvizet egy magyar találmány 40 évnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek az új-zélandi gleccserek Kincset rejtett el a milliomos a Sziklás-hegységben, hogy természetjárásra késztesse honfitársait (videóval) A természet alkotásainak törékeny szépsége is lehet kézzelfogható Díj a járvány idején helytálló nők elismerésére
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam