2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországnak fontos szerepe van a vízválság elleni harcban

Nemcsak Magyarországon, de távoli országokban is az egészségesebb környezet megteremtésén dolgozik több magyar vízipari vállalkozás. Sok más mellett a tengervíz sótalanításában és az arzénmentesítésben is fontos szerepe van hazánknak.

A vízválság megelőzéséhez vagy az alkalmazkodáshoz szükségünk lesz a 21. század technológiáira. Olyanokra, amelyek hatékonyan és gyorsan képesek tiszta vizet előállítani a világ bármely pontján. Magyarország a klímaváltozás nyertese lehet, ugyanis vízipari fejlesztésekben, innovációban kiemelkedő teljesítményt nyújt – erre mutatott rá 2019 egyik legfontosabb diplomáciai eseménye, a Budapesti Víz Világtalálkozó is. 

Már több olyan magyar vízügyi kezdeményezés, vállalkozás ténykedik, amely egyebek mellett a tengervíz sótalanításában, valamint az arzénmentesítésben vállal fontos szerepet.

„Körülbelül negyven évvel ezelőtt az egy főre jutó éves vízkészlet 13-14 000 köbméter volt évente, ami az utóbbi években 5500-6000-re csökkent” – mondta Kiss Adrián, a Hungarian Water Technology Corporation ügyvezető igazgatója. Ez azt jelenti, hogy az egy főre jutó édesvíz- és vízkészlet folyamatosan csökken, ami egyre nagyobb kihívások elé állítja a vízipari cégeket – tette hozzá.

A klímaváltozás miatt sokan otthonuk elhagyására kényszerülnek Fotó: Freepik

A magyar kormány támogatásával a cég az elmúlt három évben – azon felül, hogy Magyarországon sokat tett a lakossági, valamint az ipari szennyvíz- és ivóvíztisztítás modernizálásáért – Kuba, Peru és Tunézia bizonyos területein is alkalmazza technológiai megoldásait.

A magyar cég nemrég fejezett be egy projektet Tunéziában, melynek eredményeképpen a Földközi-tengerből állítanak elő közvetlenül ivóvizet.

„Ezenkívül vannak olyan katasztrófahelyzetekben használható mobil vízkezelő berendezéseink, amelyeket a lakosság rendelkezésére tudunk bocsátani. Peruban egy 4-5000-es településen a magyar kormány finanszírozásával valósítottunk meg egy projektet. A térségben három éve több természeti katasztrófa is történt, amik beszennyezték az ott lévő folyókat, ahonnan eddig az ivóvizet nyerték” – mondta a cégvezető.

A sótalanítást konténerekben végzik, és egy úgynevezett fordított ozmózis technológia révén tud megvalósulni. „Vannak félig áteresztő membránok ezekben a membránházakban. Nagy nyomású szivattyúkkal juttatjuk rájuk a vizet, és gyakorlatilag a sók a membrán egyik oldalán maradnak, és a tiszta víz kerül át a membrán másik oldalára. Hogyha úgy tetszik, akkor a folyamatot mondhatjuk szűrésnek is” – emelte ki Hancz Péter, a Hungarian Water Technology Corporation főmérnöke.

Mint kiderült, Magyarországon is előfordul, hogy szükség van sótalanításra, mert a felszín alatti vizeink és a folyóink is tartalmaznak némi sót. 

A tiszta, iható ivóvíz sok helyen már luxuscikknek számít Fotó: Freepik

Emellett az arzénmentesítés és a szennyvíztisztítás is meghatározó feladat.
„Magyarország vízgazdag ország, azonban problémát jelent, hogy a vizeink 98 százaléka a környező országokból érkezik, ezért fontos, hogy szomszédainkkal együttműködve regionálisan gondolkodjunk” – fogalmazott a főmérnök.

A vállalat csak 2013-ban mintegy 200 arzénmentesítő berendezést gyártott le, amelyeknek azóta is nagy hasznát veszik több Békés megyei és csongrádi településen.

A Hungarian Water Technology Corporation telephelyein napelemeket és hőszivattyúkat alkalmaz, ezért jelentősen csökkent a vállalat ökológiai lábnyoma.

Neked ajánljuk
Tudta? Tunéziában emberek százainak biztosít ivóvizet egy magyar találmány Tudta? Tunéziában emberek százainak biztosít ivóvizet egy magyar találmány 40 évnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek az új-zélandi gleccserek Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam