2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországnak fontos szerepe van a vízválság elleni harcban

Nemcsak Magyarországon, de távoli országokban is az egészségesebb környezet megteremtésén dolgozik több magyar vízipari vállalkozás. Sok más mellett a tengervíz sótalanításában és az arzénmentesítésben is fontos szerepe van hazánknak.

A vízválság megelőzéséhez vagy az alkalmazkodáshoz szükségünk lesz a 21. század technológiáira. Olyanokra, amelyek hatékonyan és gyorsan képesek tiszta vizet előállítani a világ bármely pontján. Magyarország a klímaváltozás nyertese lehet, ugyanis vízipari fejlesztésekben, innovációban kiemelkedő teljesítményt nyújt – erre mutatott rá 2019 egyik legfontosabb diplomáciai eseménye, a Budapesti Víz Világtalálkozó is. 

Már több olyan magyar vízügyi kezdeményezés, vállalkozás ténykedik, amely egyebek mellett a tengervíz sótalanításában, valamint az arzénmentesítésben vállal fontos szerepet.

„Körülbelül negyven évvel ezelőtt az egy főre jutó éves vízkészlet 13-14 000 köbméter volt évente, ami az utóbbi években 5500-6000-re csökkent” – mondta Kiss Adrián, a Hungarian Water Technology Corporation ügyvezető igazgatója. Ez azt jelenti, hogy az egy főre jutó édesvíz- és vízkészlet folyamatosan csökken, ami egyre nagyobb kihívások elé állítja a vízipari cégeket – tette hozzá.

A klímaváltozás miatt sokan otthonuk elhagyására kényszerülnek Fotó: Freepik

A magyar kormány támogatásával a cég az elmúlt három évben – azon felül, hogy Magyarországon sokat tett a lakossági, valamint az ipari szennyvíz- és ivóvíztisztítás modernizálásáért – Kuba, Peru és Tunézia bizonyos területein is alkalmazza technológiai megoldásait.

A magyar cég nemrég fejezett be egy projektet Tunéziában, melynek eredményeképpen a Földközi-tengerből állítanak elő közvetlenül ivóvizet.

„Ezenkívül vannak olyan katasztrófahelyzetekben használható mobil vízkezelő berendezéseink, amelyeket a lakosság rendelkezésére tudunk bocsátani. Peruban egy 4-5000-es településen a magyar kormány finanszírozásával valósítottunk meg egy projektet. A térségben három éve több természeti katasztrófa is történt, amik beszennyezték az ott lévő folyókat, ahonnan eddig az ivóvizet nyerték” – mondta a cégvezető.

A sótalanítást konténerekben végzik, és egy úgynevezett fordított ozmózis technológia révén tud megvalósulni. „Vannak félig áteresztő membránok ezekben a membránházakban. Nagy nyomású szivattyúkkal juttatjuk rájuk a vizet, és gyakorlatilag a sók a membrán egyik oldalán maradnak, és a tiszta víz kerül át a membrán másik oldalára. Hogyha úgy tetszik, akkor a folyamatot mondhatjuk szűrésnek is” – emelte ki Hancz Péter, a Hungarian Water Technology Corporation főmérnöke.

Mint kiderült, Magyarországon is előfordul, hogy szükség van sótalanításra, mert a felszín alatti vizeink és a folyóink is tartalmaznak némi sót. 

A tiszta, iható ivóvíz sok helyen már luxuscikknek számít Fotó: Freepik

Emellett az arzénmentesítés és a szennyvíztisztítás is meghatározó feladat.
„Magyarország vízgazdag ország, azonban problémát jelent, hogy a vizeink 98 százaléka a környező országokból érkezik, ezért fontos, hogy szomszédainkkal együttműködve regionálisan gondolkodjunk” – fogalmazott a főmérnök.

A vállalat csak 2013-ban mintegy 200 arzénmentesítő berendezést gyártott le, amelyeknek azóta is nagy hasznát veszik több Békés megyei és csongrádi településen.

A Hungarian Water Technology Corporation telephelyein napelemeket és hőszivattyúkat alkalmaz, ezért jelentősen csökkent a vállalat ökológiai lábnyoma.

Neked ajánljuk
Óriási árvíz tombol Dél-Olaszországban Pusztító áradások tombolnak Közép-Amerikában Gévai Csilla: Nagyon kék könyv – Mindent a vízről Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam