2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Angliának is szembe kell néznie a sok víz problémájával

Egyes országoknak a pusztító szárazsággal, míg másoknak a sok víz drámájával kell megküzdeniük a klímaváltozás miatt. A Plymouthi Egyetem által készített új kutatásból most az derült ki, hogy az eddigi előrejelzésekkel ellentétben Angliának a jövőben lényegesen több éves csapadékkal kell majd szembenéznie. 

A tudósok elemezték Anglia 1870-es évektől napjainkig tartó csapadékregisztereit, és összehasonlították azokat a Nemzeti Meteorológiai Intézet 2018-as éghajlati előrejelzéseiben (UKCP18) szereplő adatokkal.

Megállapításaik azt mutatják, hogy a tavaszi, őszi és téli csapadékmennyiség jelentősen növekedett, leginkább a régió magasabban fekvő, szelesebb területein, a téli csapadékmennyiség-növekedés pedig nagyjából összhangban van az UKCP18 előrejelzéseivel.

Az előrejelzés ugyanakkor jelentős növekedést mutat a 21. század közepére és végére, és ez várhatóan a felföldi területeken lesz a legnagyobb.

Forrás: BuzzFresh News/Youtube

A Climate Research folyóiratban közzétett tanulmányt Thomas Murphy kutató-hallgató és a Plymouthi Egyetem Földrajzi, Föld- és Környezettudományi Iskolájának, valamint a Biológiai és Tengerészeti Tudományok Iskolájának akadémikusai készítették.

„Tanulmányunk segít a legújabb brit éghajlatváltozási előrejelzések kontextusának megértésében, és azt sugallja, hogy óvatosság szükséges az éghajlati hatásokra vonatkozó éghajlati modelleken alapuló feltételezéseknél. A jelenlegi modellek például azt jelzik előre, hogy 2050-re a nyári esőmennyiség Dartmoorban akár 20 százalékkal is eshet, de a múltbéli feljegyzésekből kiolvasható tendencia azt mutatja, hogy a felföldeken nő majd a csapadékmennyiség” – mondta dr. Paul Lunt, a környezettudomány egyetemi docense, az egyik szerző.

„A délnyugat-angliai felföldi régiókban 1879 és 2012 között szignifikánsan növekedett a tavaszi, őszi, téli és az éves csapadékmennyiség. Eközben a nyári csapadék mérsékelt növekedése a jelenlegi és a korábbi éghajlati modellek által jósolt szárazabb nyaraktól való elmozdulást jelenti” – tette hozzá. 

Az eredmények szerint az elmúlt 130 évben a felföldi területek csapadékmennyiség-növekedése tavasszal, ősszel és télen több mint 12 százalék. Plymouthban minden évszakban több mint 5 százalék, kivéve a nyarat, amikor enyhe csökkenés tapasztalható. A kutatók úgy vélik, hogy előrejelzésük az Atlanti-óceán teljes északkeleti részén fekvő felfödi, illetve part menti helyekre is relevánsak.

Neked ajánljuk
Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet Árvíz Szerbiában Tenger alatti szénbánya épül Angliában Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam