2020. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélybe került Sydney vízkészlete

Ausztrália keleti partján már hosszú hónapok óta tombolnak bozóttüzek. Az így keletkezett füst több város levegőjének minőségét is jelentősen rontja. A hatóságoknak ráadásul most már arra is fel kell készülniük, hogy az ország keleti partjának vízhálózata is veszélybe kerülhet. 

Sydney-ben már hetek óta óriási a füst a környező bozóttüzek miatt, azonban most újabb veszélyforrásra kell figyelniük az ausztrál hatóságoknak. A hőség várhatóan visszatér, és

a lángok tovább veszélyeztethetik a Warragamba-gátat, amely Sydney lakossága 80 százalékának vízellátásáért felel.

Ausztrália keleti partján már hosszú hónapok óta tombolnak bozóttüzek Fotó: MTI/EPA/AAP/Dan Himbrechts

Jelenleg a gát a kapacitásának 44,8 százalékán áll – alig három éve még szinte teljesen tele volt. Egyelőre a nagy pusztítás ellenére sikerült megóvni az ország vízhálózatát, azonban az igazán komoly harcok ezen a téren csak most kezdődnek.

Az államban több mint 40 gát található, azonban az itt lévő víz kétharmada nem ivóvíz, amit így ráadásul tisztítani is kell. A rengeteg hamu és por miatt ez a feladat is jóval nehezebb, így Ausztráliában most mindenki az esőre vár, amely elolthatná a tüzet, növelné a folyók vízhozamát, és tisztítaná a levegőt.

Neked ajánljuk
Magyar szakemberek rehabilitálják a legnagyobb Fülöp-szigeteki tavat Víz alá került Vietnám középső területe Biogáz lett a lejárt sörből Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál A motorosok és a természet
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam