2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz, ha a világ tetején elolvad a hó?

A globális felmelegedés nemcsak pusztító aszályokkal, hanem végzetes áradásokkal is fenyegeti az emberiséget. Mi lesz akkor, ha a világ tetején elolvad a hó? Mi lesz Dél-Ázsia csaknem kétmilliárd lakosával, akiknek a gleccserek jelentik az első számú édesvízforrást? 

Az év elején az ICIMOD (Nemzetközi Integrált Hegyvidékfejlesztési Központ) részletes tanulmányt jelentetett meg arról, hogy miképpen fog hatni a klímaváltozás a Himalája, Hindukus, Karakorum és Pamír Afganisztántól Mianmarig húzódó hatalmas hegyvonulatára. A tanulmányban közzétett becslés szerint a globális felmelegedés mértékétől függően

a jelenlegi mintegy 56 ezer gleccsernek legkevesebb egyharmada, maximum kétharmada minden bizonnyal el fog tűnni a 21. század végéig.

A globális felmelegedés szörnyű következményekkel járhat Fotó: Wikimedia

Ez végzetes tragédiával járhat, hiszen Dél-Ázsia csaknem kétmilliárd lakosának a gleccserek jelentik az első számú édesvízforrást, ezért a jégfolyamok nemcsak a táplálkozás, hanem a higiénia, a mezőgazdaság, az energia és a turizmus szempontjából is fontosak.

A tanulmány emellett kitért egy sokkal égetőbb kérdésre is: ha ilyen gyorsan olvadnak a gleccserek, mi lesz a sok olvadékvízzel? Hogyan kezeli majd az emberiség a veszedelmes áradásokat?

  • A teljes cikket elolvashatja a National Geographic decemberi lapszámában.
Neked ajánljuk
Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Törékeny világunk aprócska béka egy száraz tó fenekén Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam