2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2050-ig eltűnhet a Duna-delta és a román tengerparti üdülők egy része

A Grigore Antipa Intézet klímakutatói szerint a Fekete-tenger vize nyolcvan év alatt húsz centimétert emelkedett. A Romániát is érintő felméréseik szerint a Fekete-tenger vízszintjének emelkedése miatt a Duna-delta jelentős része víz alá kerülhet. 

A Duna-deltából több tucat hektárnyi földterületet már elnyelt a tenger. Az Amerikai Klimatológiai Központ szerint a veszély a következő években Konstanca, Agigea, Eforie, 2 Mai és Vama Veche egyes szárazföldi területeire is kiterjedhet.

Ezek a partrészek 2050-re teljesen eltűnhetnek.

A katasztrófa nyomán eltűnhet például az Eforie Sud és Eforie Nord közötti terület, ahol több tucat szálloda, vendéglő, nyaraló van. 

A Duna-delta 2013-ban készült műholdképe Fotó: MTI/NASA

A tengervíz szintjének növekedése a tengerparti fövenyt is veszélyezteti, ezért meg kellene erősíteni a tengerpart védelmét, illetve ki kellene terjeszteni a part menti övezetet. A Fekete-tenger övezetében mindezt 2013-ban elkezdték, legelőször Konstancánál, Mamamiánál és Észak-Eforiánál. A következő lépésben hasonló munkálatokat végeznek majd Periboina övezetében, a konstancai kaszinó térségében, Agigeán, Costineștiben, Mangáliában és Dél-Eforiában.

Neked ajánljuk
A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Így igyekeznek alkalmazkodni a part menti közösségek Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: maszol.ro
Vissza
Hírfolyam