2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fallal védenék az árvizektől a Szent Márk-székesegyházat

Két méter magas, átlátszó műanyag fallal védenék meg a Szent Márk-székesegyházat az áradásoktól. Az utóbbi időben a tenger óriási károkat okozott a világhírű műemlékben. 

A velencei Szent Márk-bazilikát kezelő szervezet, a Procuratoria egyelőre nem lát más módszert a világhírű műemlék megvédésére.

Az átszivárgás miatt azonban a föld alatt is védekezni kell, ahova négy méter mélyen acéllemezeket akarnak beásni.

Fal kerülhet a Szent Márk-székesegyház elé Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

Velence november 12. óta küzd rendkívüli árhullámmal, mely akkor elérte a 187 centiméteres magasságot. Ezt a mindenkori második legmagasabb vízszintként tartják számon az 1966-os nagy áradáskor mért 194 centiméter mögött. Rendkívülinek számít az is, hogy az árszint majdnem egy héten át mindennap meghaladta a tél elején megszokott 140 centiméteres felső határt.

Az árvíz igen súlyos károkat okozott a Szent Márk-székesegyház mozaikpadlójában. Az épület bal oldalán, a bejárat közelében a 13. századi, stilizált pávát ábrázoló mozaik kockái kiestek, ami Carlo Alberto Tesserin, a műemléket fenntartó szervezet vezetője szerint még csak a kezdet. A helyreállítás eurómilliókba fog kerülni a fenntartók szerint, Campostrini az azonnali takarítás költségeit 5 millió euróra (1,6 milliárd forint) becsülte, a károk felmérését a szakértők még nem fejezték be.

Neked ajánljuk
Az Egyesült Államok partvidékein élőknek is gyakori áradásokra kell készülniük Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Hazánkban is egyre nagyobb kárral járnak a természeti katasztrófák Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam