2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sok víz után a kevés víz drámája sújtja Velencét

Novemberben egész Velencét elöntötte a tenger, januárban azonban már a kisebb csatornákban minimálisra csökkent vízszint; már a gondolák sem tudnak közlekedni. A dagály után most az apály nehézségeivel kell megbirkóznia a történelmi városnak. 

Velencében január 9-én tengerszint alatti 50 centiméteres magasságú vízállást mértek. Ez azt jelenti, hogy a szélesebb és nagyobb csatornákban még működik a tömegközlekedés, vagyis a vaporetto-vízibuszok tudnak haladni, de

a helyi forgalomra használt kisebb vízi utakon már a gondolák sem tudnak közlekedni a túl alacsony vízszint miatt.

Az apály megszokott jelenség a vízkereszt ünnepe utáni időszakban, az idén azonban rendkívülinek számít az őszi árvíz után. November 12-én ugyanis az utóbbi ezer év második legmagasabb vízszintjét, 187 centimétert mértek Velencében: a szigetek majdnem egy hétre teljesen víz alá kerültek – erről itt írtunk bővebben.

Iszapban veszteglő gondolák Velencében Fotó: MTI/AP/Luigi Costantini

A vízszint mostani csökkenése felszínre hozta az épületeket tartó facölöpöket, amelyeket a szakértők szerint a rendszertelenné vált apály-dagály váltakozás miatt a szétrohadás fenyegeti. Az alacsony vízállás miatt több helyen erős csatornaszag érezhető.

Ezzel egy időben Velence térségében január 13-ig közepes, narancssárga színű környezeti riasztás lépett életbe a szálló por túl magas értéke miatt. Ez a szárazföldi gépjárműforgalom korlátozását, valamint a nem környezetvédő fűtési eszközök betiltását jelenti.

A velencei idegenforgalmi adatok szerint a várost sújtó árvíz november óta elijesztette a turistákat: a szállodafoglalások decemberben az ilyenkor megszokotthoz képest 45 százalékkal visszaestek. 

Neked ajánljuk
Földcsuszamlás és áradások kísérték az erősen csapadékos napokat Fogy a víz, megsérült a királyréti horgásztó zsilipje Újra felvette a harcot a hulladékkal a vízügyi géplánc Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam