2020. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rohamtempóban olvad a Thwaites-gleccser is

Az International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC) robotizált tengeralattjárót küld a Thwaites-gleccser 600 méter mély, vízzel töltött üregébe. A szakértők megpróbálnak választ kapni arra, hogy miért olvad ilyen gyorsan az Antarktisz egyik legnagyobb gleccsere. 

A Thwaites-gleccser 192 ezer négyzetkilométeren, azaz nagyjából két magyarországnyi területen helyezkedik el. A kutatókat nagyon aggasztja, hogy az 1980-as évek óta látványosan felgyorsult a jégtömeg zsugorodása.

A szakértők attól tartanak, hogy a tengerhez közeli gleccser olvadása miatt a beljebb található jégtömegek is sérülékenyebbé válnak.

A becslések alapján a folyamat miatt akár 2 méterrel is emelkedhet a tengerszint.

A Thwaites-gleccser Fotó: Wikimedia

A kutatók a gleccser állapotát radarral, szonárral, az oxigént, a hőmérsékletet, a sótartalmat és az áramlást mérő műszerekkel, mintagyűjtéssel, illetve kamerákkal fogják felmérni. Az ITGC csapatának csak néhány hete van a vizsgálatra, hiszen az időjárás hamarosan rosszabbra fordul majd a térségben.

A program MELT tengeralattjárója remélhetőleg segít majd jobban megérteni a jégtömeg helyzetét.

Neked ajánljuk
Kockázatos a Balaton magas vízszintje is? Drámaian zsugorodnak az alpesi gleccserek A magyarok többsége a döntéshozóktól várná a megoldásokat a környezeti problémákra Lélegzetelállító videó a Nap egy évtizedéről Számítógépeket ajándékozott a Honda a Jahn Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam