2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rejtélyes gleccserek: terebélyesednek, amikor a többi elolvad

A globális felmelegedés miatt a gleccserek rohamtempóban olvadni kezdtek – a folyamatnak tragikus következményei lehetnek a szakemberek szerint. Néhány ázsiai gleccser azonban stabil marad, sőt némelyik még gyarapodott is. A kutatók most megfejtették a különleges jégmonstrumok titkát. 

A Himalája-Hindukus-Tien-san régióban, amelyet kiterjedt gleccserei miatt a Déli- és az Északi-sarkvidék után a bolygó harmadik pólusaként tartanak számon, az elmúlt 20 évben megkétszereződött a gleccserolvadás üteme, kivéve a Karakoram- és a Kunlun-hegységek térségében, ahol a jégmezők stabilak maradtak, vagy még növekedtek is az 1990-es évek óta.

Az Utrechti Egyetem hidrológusában, Walter Immerzeelben felvetődött a gondolat, hogy a gleccserek alatti síkságon zajló földművelésnek lehet köze a dologhoz. A Tarim-medence egykor sivatagos régiójából virágzó mezőgazdaság született azáltal, hogy a talajvizet használják öntözéshez.

Immerzeel és csapata modellezte a térség éghajlatát, amiből kiderült, hogy a növények által elnyelt talajvíz később kipárolog a leveleken keresztül, olyan nedves levegőt eredményezve, amely

felemelkedés közben blokkolja a napsugarak egy részét, majd hó formájában lehullik a gleccserekre.

Megfejtették a különleges gleccserek titkát Fotó: Pixabay

A Himalája-Hindukus-Tien-san régióból eredő olvadt víz biztosítja 800 millió ember ivóvízszükségletének jelentős részét. 

A régió gleccsereinek nagyjából egyharmadát akár másfél métert is elérő kőhordalék borítja, amely pajzsként védi a jeget a napsugárzástól, késleltetve az olvadást, amely szükséges a rendszer hatékony működéséhez.

A szakemberek úgy vélték, hogy ezek a gleccserek a globális felmelegedéssel szemben is nagyobb védelmet fognak élvezni. Nyolc évvel ezelőtt azonban a műholdas adatokból kiderült, hogy ugyanolyan ütemben olvadnak, mint a „fedetlen” társaik.

Immerzeel és kollégái a helyszínen végzett vizsgálatok során kiderítették, hogy a kővel borított gleccsereket tavacskák és jégsziklák tarkítják, amelyek mélyre elvezetik a napsugarakat, olvadási forrópontokként működve.

A kutatók egyelőre azon dolgoznak, hogy kiderítsék, hogy ezek a tavacskák miként képződnek, mekkora a jelentőségük, és hogy a régió egészében előfordulnak-e.

Neked ajánljuk
A NASA kutatója aggasztó felvételeket készített Grönland gleccsereiről Árnyékban megbújó jégfoltokká olvadhatnak a Pireneusok gleccserei Takarókba burkolják a fogyatkozó gleccsereket Svájcban Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam