2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordszintre emelkedett a világtengerek hőmérséklete

Az elmúlt években rekordszintre emelkedett a világtengerek hőmérséklete. A szakemberek szerint a klímaváltozás miatt gyorsult fel az óceánok felmelegedése. 

A különböző országok tizenegy intézetének 14 tudósa által alkotott csoportnak az Advances in Atmospheric Sciences című szaklapban megjelent tanulmánya szerint a világ vizei az elmúlt tíz évben a legmagasabb hőmérsékleteket érték el az 1950-es évek óta, és az öt legutóbbi év volt a legmelegebb.

A szakértők elemzésükben a klímaváltozás megállításának fontosságára hívják fel a figyelmet.

Kifejtették: a következmények katasztrofálisak lehetnek.

Két kilométeres mélységben a vizek hőmérséklete az elmúlt évben mintegy 0,075 Celsius-fokkal emelkedett az 1981–2010 közötti időszak átlaga fölé. Az a hatalmas energiamennyiség, amely az ember miatt az elmúlt 25 évben a klímaváltozás hatására hő formájában az óceánokba került,

3,6 milliárd hirosimai méretű atombomba-robbanásnak felel meg

– olvasható a Cseng Li-csing, a Kínai Tudományos Akadémia tudósa által vezetett kutatócsoport munkájában.

Soha nem volt még ilyen meleg az óceánok vize Fotó: Pixabay

„Fontos megérteni, milyen gyorsan változnak a dolgok. Aki meg akarja érteni a globális felmelegedést, annak meg kell mérnie a tengerek melegedését” – magyarázta John Abraham, az amerikai St. Thomas Egyetem munkatársa. Kiemelte: 1970 óta a Föld felmelegedése mértékének 90 százaléka az óceánokba áramlott, miközben a szárazföldeknek és a légkörnek csupán négy százaléka melegedett fel.

„A globális felmelegedés valós, és rosszabbra fog fordulni. És ez még csak a jéghegy csúcsa annak, ami még következni fog” – fejtette ki Abraham.

CSELEKEDNÜNK KELL

„Okosabban kell használnunk energiáinkat, diverzifikálni kell az energiaforrásainkat. Megvan a hatalmunk arra, hogy kisebbé tegyük a problémát” – mondta Abraham. Hozzátette azonban: a vizeknek hosszú időre van szükségük ahhoz, hogy reagáljanak a változásokra. 

„Fontos leszögezni, hogy az óceánok felmelegedése akkor is folytatódik, ha a világ felszíni hőmérsékletének emelkedését két Celsius-fokban vagy az alatt sikerül stabilizálni” – mondta a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseire utalva.

Neked ajánljuk
Gyorsuló ütemben nőnek a gleccsertavak Tőzsdei árucikké válik a víz A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam