2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sör van, víz nincs: súlyos szárazság pusztít egy ausztrál kisvárosban

Az új-dél-walesi Murrurundiban már olyan súlyos szárazság van, hogy a települést átszelő folyó kiszáradt. A városban három éve nem esett nagy mennyiségű csapadék, a tűzvész pedig csak tovább ront a helyzeten.

Az aszály több ezer hektáros földterületet sújt Ausztrália délkeleti részén, az ország legnépesebb negyedében, amely a mezőgazdaság oroszlánrészét adja.

A mezők teljesen kiszáradtak és barnára színeződtek, a fák a gyökereiktől kezdve pusztulnak, és a termőföldek is károsodnak.

Naponta reggel 10 és este 8 óra között kamionokkal szállítják a vizet a városba– ha ezt nem tennék meg, három nap alatt teljesen kifogyna a vízkészlet.

Egy helyi nő a CNN-nek azt mondta, úgy spórolnak a vízzel, hogy a gyerekek együtt fürdenek. A helyi önkormányzat heti két mosást engedélyezett házanként, az anya viszont félénken beismerte, hogy nekik heti három mosásra van szükségük, hogy legyen elég tiszta ruhájuk.

Rebecca Willard egyébként bartenderként dolgozik a Royal Hotelben, a helyiek egyik kedvenc iszogatós helyén. Egy helyi férfi azt mondta, igaz, hogy víz nincs Murrurundiban, de sör igen, ő pedig jól elvan azzal is.

Sör van, víz nincs Fotó: Pexels

A farmerek viszont nem tudják sörrel működtetni a gazdaságukat.

A CNN-nek többen is arra panaszkodtak, hogy az idei nyáron tapasztalható elképesztő szárazság nagyon megnehezíti a dolgukat.

„Nemcsak a föld felülete száraz, hanem az egész belül is. Látjuk, hogy a fák ugyanúgy szenvednek, mint a legelők. Mi, farmerek egyelőre csak annyit tehetünk, hogy kivárunk” – mondta Bill Galbraith, aki már 50 éve dolgozik szarvasmarha-tenyésztőként, de még sosem látott ilyet.

Neked ajánljuk
Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet Árvíz Szerbiában A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam