2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bajban a Rio Grande

Donald Trump amerikai elnök visszavont egy a vizek tisztaságának védelméről szóló, csaknem fél évszázados rendelkezést, ami miatt veszélybe kerülhet például a Rio Grande vizének tisztasága. 

A csaknem fél évszázados szövetségi rendelkezés visszavonásával több mint másfél millió kilométernyi folyó, csatorna, patak, ér és mocsárvidék kerül ki a természetvédelmi oltalom alól. A védett területeken eddig nem lehetett gazdálkodni, ingatlanfejlesztést végrehajtani.

Donald Trump Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber

Donald Trump hivatalba lépése elején közölte, megszüntetné, de legalábbis jelentősen visszaszorítaná a környezet, így a víz védelmére is vonatkozó törvényeket, szövetségi szabályokat. Azzal érvelt, hogy ezek felesleges terhet jelentenek a farmereknek, a földtulajdonosoknak és az üzleti vállalkozásoknak, emlékeztetett az állami hírügynökség.

A döntéssel éppen feléjük tett gesztust az elnök. Andrew Wheeler, az amerikai környezetvédelmi hivatal igazgatója azt mondta, a döntés után a farmerek szabadon művelhetik földjeiket, és könnyebben kaphatnak engedélyt az ingatlanfejlesztők, az ipari vállalkozások is.

Arra nem tért ki, hogy a gazdálkodásba bevonandó területeken alkalmazott rovarirtók, műtrágyák és egyéb vegyi anyagok hogyan szennyezik a vízi utakat. Azt mondta, a változások csak az időszakos vízfolyásokra érvényesek, de éppen az ilyen hegyi patakok, folyók biztosítják néhány száraz éghajlatú tagállam, így Új-Mexikó vízellátásának egy részét is.

Veszélyben a Rio Grande vizének tisztasága Fotó: David Mark Pixabay

Jen Pelz, a Wild Earth nevű új-mexikói környezetvédelmi szervezet vezetője azt mondta, a tagállamban komoly aggodalmat kelt az intézkedés, mert a Rio Grande, amely az ivóvíz és az öntözésre alkalmas víz nagy részét biztosítja a helybélieknek, éppen ilyen, eddig védett hegyi patakokból, lápokból kapta utánpótlását. Elemzők emlékeztetnek arra, hogy hivatalba lépése óta Trump enyhített az olaj- és gázkitermelés szigorú szabályozásain, növelte a gépjárművek károsanyag-kibocsátási normáit, és javaslatot tett a kihalással fenyegetett, veszélyben lévő állat- és növényfajokat védő törvény módosítására is.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Fordulat a Sajó ügyében Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam