2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kár a szennyvízért

A vízhiány egyre nagyobb problémát jelent Európában is. Ezért a víz újrahasznosítására ösztönzi az Európai Parlament a mezőgazdaság szereplőit, ezzel biztosítva az EU édesvízkészletét – írja az EP honlapja.

A népességnövekedés, a városiasodás és a turizmus is mind közrejátszik a vízhiány és a szárazság kialakulásában, amely egyre jobban sújtja Európát, különös tekintettel a földközi-tengeri régióra. A vízkészletek kifogyóban vannak, és a klímaváltozás miatt a helyzet egyre rosszabb lesz. Egy becslés szerint 2030-ra Európa folyómedreinek fele vízhiánnyal küzdhet majd.

Az európai édesvízkészlet megóvása érdekében a környezetvédelmi szakbizottság képviselői január 21-én megszavazták a szennyvíz újrahasznosításáról szóló előzetes megállapodást, amelyet az EP és a Tanács kötött.

A tisztított szennyvíz tökéletes az öntözéshez Fotó: Pixabay/feraugustodesign

Az új szabályok a tisztított szennyvíz újrafelhasználására ösztönzik a mezőgazdaság szereplőit, elsősorban az öntözések során.

A termőföldek öntözésére jelenleg ugyanis az EU-ban évente elhasznált vízmennyiség körülbelül felét használjuk.

Ha újrahasznosítanák a vizet, akkor az évente öt százalékkal csökkenthetné a friss víz kitermelését, ami óriási mennyiség.

A termés védelme érdekében az új szabályok szigorúan meghatározzák a mezőgazdaságban öntözésre használható víz minőségi minimumfeltételeit, és elrendelik a rendszeres ellenőrzéseket, előírják továbbá a szennyvíztisztító telepek számára, hogy legyen kockázatkezelési tervük. Az engedélyeket arra vonatkozóan, hogy mely növények öntözésére használhatják a tisztított vizet, az egyes tagállamok hatóságai bocsátanák ki. Az egységes szabályozástól azt várják a képviselők, hogy azok kiegyenlítik majd a vízvisszanyerő telepek üzemeltetői és a gazdálkodók közötti egyenlőtlenségeket, és lebontják a mezőgazdasági termékek szabad mozgásának akadályait – írja az EP honlapja.

Neked ajánljuk
Gyilkos extrém időjárás Kanadában Klímaváltozás és víz: szélsőségekre kell számítanunk Medermonitort fejlesztettek Veszprémben Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam