Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 10., Zsolt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olyan savas a Csendes-óceán, hogy szétmarja a rákokat

A Csendes-óceán egyre savasabb, így szétmarja a kaliforniai tarisznyarákok páncélját és hajszálszerű érzékelőit – írja a CNN. Az elsavasodó tengervíz nemcsak a csendes-óceáni táplálékláncot veszélyezteti, hanem a nyugat-amerikai rákászok egy részét is.

A Science of the Total Environment nevű folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy már a ráklárvák páncélját is marja a víz, így ezek az egyedek kisebbre nőnek meg, és gyengébbek lesznek. Szőrszál jellegű érzékelőik is sérülnek, így csak lassabban tudnak haladni, és nehezebben találnak élelmet.

A kutatók korábban úgy becsülték, hogy ez a jelenség ebben az évszázadban később következik be.

Várható volt, hogy az óceán pH-értéke csökken, de a tudósok még nem vártak ilyen hamar komoly változást. Az óceán azért savasodik, mert egyre több szén-dioxidot nyel el. Ettől több tápanyag oldódik ki a vízbe, több alga nő, és megemelkedik a víz hőfoka.

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images Hungary

Ezzel szemben a rákok és a korallok karbonátionokra szorulnak a páncéljuk és a vázuk felépítéséhez, amelyek ritkábbak a túlzottan savas vizekben. A kagylók, az osztrigák és a planktonok is hasonló cipőben járnak. A megoldás természetesen a karbonlábnyomunk csökkentése lenne.

Neked ajánljuk
Az Orchidea-sziget csodái (természetfilm) Ember- és környezetkímélő kertgazdálkodás 3. – Ültetés a mélymulcsba Segítsünk a partifecskéknek, nehogy veszélyes helyre költözzenek Az államfő húsvéti üzenete: A türelem életeket ment! A focisták is összefogtak a járvány ellen
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam