2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jóval több a mikroműanyag a Balatonban, mint sejtették

A kutatók arra következtettek, hogy a felszíni vizek mikroműanyag-tartalma háromszor-ötször annyi lehet, mint amennyit korábban mértek, de ez még nem veszélyes mennyiség. Ez nemcsak a Balatonra igaz, hanem a folyókra is.

Vízmintát vettek a Balatonból a Keszthelyi-öbölben, hogy a kutatók tökéletesíthessék mintavételi módszerüket a mikroműanyagok kiszűrésére. Bordós Péter projektvezető a Sonline.hu kérdésére elmondta, információkat akartak szerezni arról, milyen hatásfokkal lehet visszanyerni a vízbe került mikroműanyagokat a környezetből. Arra következtettek, hogy a felszíni vizek mikroműanyag-tartalma háromszor-ötször annyi lehet, mint amennyit korábban mértek. Ez nemcsak a Balatonra igaz, hanem a folyókra is.

Fotó: Tóth Zsuzsanna, Pixabay

Egy köbméter balatoni vízben 5-10 részecskét mértek, ami a korábbi belföldi eredményekhez képest viszonylag alacsony a szakember szerint. A legmagasabb értéket egy 2018-as mérés mutatta a Dunában, amiben köbméterenként 50 részecskét számláltak.

G. Tóth László, a Magyar Tudományos Akadémia professzora azt mondja, a mért érték még nem akkora, hogy aggodalomra adna okot. A Balaton vizébe egyébként úgy kerülhetett a szennyeződés, hogy a keletkezett hulladék a természetbe került, az esővízzel pedig a tóba mosódtak annak egyre apróbbra bomló részecskéi. Arra is van példa, hogy felelőtlenül a vízbe dobják a műanyagszemetet, ez egyenes úton vezet a szennyeződéshez.

Neked ajánljuk
Kínában 63 millió embert érintenek az óriási áradások Lelkes fiatalok adhatnak választ a globális vízválság kihívásaira Robbant a metángáz, megnyílt a „pokol kapuja” Oroszországban Rendkívüli mértékű aszály sújtja az Alföldet Nem készültek fel a klímaváltozással járó kockázatokra a világkereskedelem nagy csomópontjai
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam