2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mosogatógép: mennyi az annyi?

A mosogatás örök dilemma. Vajon akkor teszünk jobbat a környezettel, ha kézzel mossuk tisztára az edényeket, vagy akkor, ha a mosogatógépre bízzuk ezt a feladatot? Mutatjuk, hogy melyik az energiatakarékosabb megoldás!

Ahhoz, hogy egy mosogatógép megtisztítsa a benne található edényeket, rengeteg folyamatot kell elindítania: fel kell fűtenie a vizet egy olyan hőfokra, amely már feloldja az ételmaradékokat az edényeken, aztán feloldja a mosogatószert, pörgeti a vizet, melyet időközben beleengedett a gép belsejébe, és végül eltávolítja a koszos vizet, majd leöblíti még egyszer a benne található eszközöket. Mindez nagyon soknak hangzik, de korántsem olyan rossz, mint amilyennek tűnik: a mosogatógépben valójában csak viszonylag kevés víz található, még mosogatás közben is.

Az, hogy a mosogatógép mennyire energiahatékony, leginkább attól függ, hogy milyen régi. Egy modern mosogatógép hagyományos programon nagyjából 22 liter vizet használ el egy mosogatás alkalmával, az újabbakon azonban már van környezettudatos ökoprogram is, amely lefelezi ezt a mennyiséget.

Ami az elhasznált energiát jelenti, még mindig

a mosogatógéppel járunk jobban, mint a kézi mosogatással, ugyanis a víz felfűtését az eszköz jobban és hatékonyabban végzi, mint ha folyatnánk folyamatosan a csapból a meleg vizet.

Kényelmesebb, környezettudatosabb megoldás mosogatógépet használni Fotó: Pixabay

Ez azért van így, mert a mosogatógépekben általában saját vízmelegítő van, így az eszköz nem hagyatkozik a lakás rendszerére.

Egyedül akkor rosszabb választás a mosogatógép, ha nem tele indítjuk el – ha kisebb mennyiséget kellene mosogatni, akkor azt inkább oldjuk meg gyorsan kézzel, mert egy félig üres mosogatógép nem túl energiahatékony. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a mosogatógépet mindig tartsuk tisztán, és rendszeresen tisztítsuk sóval, mosószerekkel, hogy minél tovább működőképes és hatékony maradjon.

Neked ajánljuk
Lelkes fiatalok adhatnak választ a globális vízválság kihívásaira Robbant a metángáz, megnyílt a „pokol kapuja” Oroszországban Mi lesz veled, Jangce? ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: nrgreport.hu
Vissza
Hírfolyam