Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 10., Zsolt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyesen meleg vizet találtak az Antarktisznál

Rekordmeleg vizet találtak az Antarktisz egyik kulcsfontosságú gleccsere alatt. David Holland, a New York-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint amennyiben a helyi gleccser elolvad, a tengerszint emelkedése a világ távoli, lakott régióinál is komoly problémát fog okozni.

A szakértők január elején a Thwaites-gleccser alatti vízben több mint 2 Celsius-fokot mértek – számol be a Phys.org.

A kutatók a rekordmeleget a jégtömeg azon részénél rögzítették, ahol a gleccser elválik a kőzetágytól, és a vízbe ér. Ennél a résznél az olvadás különösen nagy hatással van a jégtömeg zsugorodására.

Fotó: iStock

A Thwaites-gleccser olvadása jelenleg a tengerszint-emelkedés mintegy 4 százalékáért felelős. Sok kutató véli úgy, hogy ez a világ legsérülékenyebb és legveszélyesebb gleccsere: ha elolvadna, 1 méterrel emelkedne a globális tengerszint. Holland szerint az új felfedezés azt sugallja, hogy a jégtömeg visszahúzódása megállíthatatlan lehet.

A kutatók a hőmérséklet mellett a víz mozgását is meg tudták mérni. Úgy tűnik, hogy a gleccser mélyén a tenger igen gyorsan kavarog, ami tovább gyengítheti a jeget.

Neked ajánljuk
Az olvadó jég felelős a tengerszint-emelkedés harmadáért Nagy baj lehet abból, ha a Denman-gleccser teljesen elolvad A klímaváltozás és a magyarországi erdők Az államfő húsvéti üzenete: A türelem életeket ment! Ember- és környezetkímélő kertgazdálkodás 3. – Ültetés a mélymulcsba
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam