2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víz alá kerülhetnek New York repülőterei

Egy friss kutatás szerint nem csak New York repterei vannak bajban, világszerte 80 légikikötőt önthet el a víz a század végéig, ha az éghajlatváltozás miatt tovább emelkedik a tengerek szintje.

Víz alá kerülhet a világ legforgalmasabb repülőtereinek egy része, köztük a New York-iak, ha tovább emelkedik a tengerek szintje – figyelmeztetnek a kutatók. A Világ Erőforrásai Intézet (WRI) nevű, környezetvédelemmel foglalkozó washingtoni agytröszt elemzése szerint 1 méternyi tengerszint-emelkedés esetén világszerte 80 repülőteret öntene el a víz 2100-ig.

A Newark reptér Fotó: Pixabay, David Z

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2019-es előrejelzése szerint a globális tengerszint nagyjából 60-110 centiméterrel emelkedhet 2100-ig, amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább erősödik.

A szakemberek szerint még ha sikerül is teljesíteni a 2015-ös párizsi klímaegyezmény céljait – vagyis a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2 Celsius-fokban korlátozni –, akkor is csaknem 45 repülőtér fog víz alá kerülni a világ alacsonyan fekvő területein egy várhatóan félméternyi tengerszint-emelkedés nyomán.

Mindez azt jelenti, hogy ha sikerül is megfékezni a klímaváltozást, akkor is szükség lesz az alkalmazkodásra, például tengerparti védőgátak formájában.

A WRI szerint az érintett repülőterek között van a világ legforgalmasabb légikikötőinek egy része, például New York mindhárom nemzetközi repülőtere, valamint a kínai Jencseng Nanjang Nemzetközi Repülőtér.

A tanulmány a szélsőséges meleget és a súlyosbodó természeti katasztrófákat is a repülőtereket fenyegető, éghajlattal összefüggő tényezők közé sorolta.

Neked ajánljuk
6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről Árvíz Szerbiában A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam