2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ilyen lenne a bolygónk, ha kiszáradnának az óceánok

A globális felmelegedés egyik legsúlyosabb következménye a Föld vízkészletét érinti. James O'Donoghue, a NASA egykori bolygókutatója nemrég egy különleges és elszomorító videóban mutatta meg, mi történne akkor, ha bolygónk óceánjai eltűnnének. 

Egy ilyen forgatókönyv esetén legelőször a kontinentális selfek kerülnének szárazra. Ezeket a selfeket a korai emberek több tízezer évvel ezelőtt, a jégkorszakban egyfajta „földhídként" használták, így juthattak el például Európából a Brit-szigetekre és Szibériából Alaszkába.

A kontinentális selfek után az óceánok felszíne alatt lévő hegységek bukkannak elő, legvégül pedig a Mariana-árokból is eltűnik a víz.

„Azért is jó ez az animáció, mert kiderül belőle, hogy az óceánfenék geológiailag ugyanolyan izgalmas, mint a kontinensek”

– mondta O'Donoghue.

Forrás: Videa/Origo Tudomány
Neked ajánljuk
Nekünk is vigyáznunk kell az óceánokra Kegyetlen árvíz pusztított Kínában A műanyag hosszú évekig dacol a tengerrel A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam