2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ilyen lenne a bolygónk, ha kiszáradnának az óceánok

A globális felmelegedés egyik legsúlyosabb következménye a Föld vízkészletét érinti. James O'Donoghue, a NASA egykori bolygókutatója nemrég egy különleges és elszomorító videóban mutatta meg, mi történne akkor, ha bolygónk óceánjai eltűnnének. 

Egy ilyen forgatókönyv esetén legelőször a kontinentális selfek kerülnének szárazra. Ezeket a selfeket a korai emberek több tízezer évvel ezelőtt, a jégkorszakban egyfajta „földhídként" használták, így juthattak el például Európából a Brit-szigetekre és Szibériából Alaszkába.

A kontinentális selfek után az óceánok felszíne alatt lévő hegységek bukkannak elő, legvégül pedig a Mariana-árokból is eltűnik a víz.

„Azért is jó ez az animáció, mert kiderül belőle, hogy az óceánfenék geológiailag ugyanolyan izgalmas, mint a kontinensek”

– mondta O'Donoghue.

Forrás: Videa/Origo Tudomány
Neked ajánljuk
Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet Árvíz Szerbiában Belefulladnak az óceánba a tengeri csillagok Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam