2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan széteshet a világ legnagyobb jéghegye

Hamarosan eléri a nyílt óceánt a világ legnagyobb jéghegye – írja az MTI. A jégdarab 2017-ben vált le az antarktiszi Larsen-C selfjégről. Az A68 nevű jéghegy csaknem hatezer négyzetkilométeres volt, amikor létrejött, és az elmúlt két és fél évben szinte alig veszített tömegéből.

Adrian Luckman, a Swansea-i Egyetem munkatársa szerint a Déli-óceán vize valószínűleg szét fogja bontani a jéghegyet.

„Nagyon meglepne, ha még sokáig kibírná egyben azután, hogy elhagyja a tengeri jég peremét” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy már az is csoda, hogy a hullámok még nem darabolták fel az A68-at.

Fotó: iStock

A 2017. júliusi leválás után a jéghegy több mint egy évig vesztegelt a Larsen-C selfjégnél. Az erős szelek és áramlatok végül északi irányba terelték az Antarktiszi-félsziget keleti partvonala mentén, az idei antarktiszi nyáron pedig az A68 mozgása látványosan felgyorsult.

A szakértők szerint rövidesen két újabb nagy jéghegy is születhet. Az egyik, valamivel több mint 300 négyzet-kilométeres jégtömb a nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccserről szakadhat le, a másik pedig a kelet-antarktiszi Brunt-selfjégről. Utóbbi nagyjából 1500 négyzet-kilométeres lesz.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam