2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ítéletidő Ausztráliában

Viharos esőzés és orkán erejű szél csapott le Ausztráliára. Az ítéletidő több helyen áradásokat okozott Új-Dél-Walesben. Az ország délkeleti részén található állam egyes térségeiben 250 milliméter csapadék hullott egyetlen nap alatt. 

A helyzet annyira súlyos, hogy Sydney négy elővárosában ezreket kellett kitelepíteni áradásveszély miatt. Ausztrál áramszolgáltatók információi szerint több mint 80 ezer háztartás maradt ideiglenesen áram nélkül Új-Dél-Walesben.

Öröm az ürömben, hogy

a heves esőzés sikeresen eloltott néhány bozóttüzet, amely már hónapok óta pusztított a térségben.

Köztük volt az úgynevezett Currowan-tűz, amely 500 ezer hektárnyi területet és legalább 300 házat perzselt fel a Sydney-től 200 kilométerre délre található shoalhaveni régióban.

Villámárvíz Sydney-ben, miután egy vihar kíséretében hatalmas felhőszakadás zúdult az ausztráliai Új-Dél-Wales több térségére Fotó: MTI/AAP/Joel Carrett

Helyi idő szerint vasárnap este azonban még mindig 38 bozóttűz égett Új-Dél-Walesben. Eközben a Damien trópusi ciklon, amely szombat este érte el Nyugat-Ausztrália partjait, hármasról egyes erősségűre csökkent az ország belseje felé haladva. A vihar esőt és óránkénti 205 kilométeres széllökéseket hozott magával. A Damien volt a legjelentősebb ciklon a térségben 1989 óta.

Neked ajánljuk
Természeti veszélyhelyzetet rendeltek el a Fidzsi-szigeteken Árvíz Szerbiában Áradások és földcsuszamlások sújtják Indonéziát Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam