2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fény derülhet a Bajkál-tó titkára

Egy orosz és francia szakemberekből álló kutatócsoport megpróbálta megfejteni, hogy mi okozhatja a dél-szibériai Bajkál-tó befagyott felszínén időről időre kialakuló rejtélyes köröket. Állításuk szerint a különös jelenségért az örvények felelősek. 

A Limnology and Oceanography című folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók nagyjából húsz évvel ezelőtt figyeltek fel arra, hogy a tavaszi és nyári hónapokban szinte tökéletes kör alakban vékonyodik el a jégpáncél a világ legmélyebb tavának különböző pontjain.

A szakemberek eleinte arra gyanakodtak, hogy metánfeláramlások okozhatják a jelenséget, ám a vizsgálatok nem mutattak metánlelőhelyeket a tó alatt – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A Szibériában uralkodó hideg miatt a Bajkál-tó felszíne teljesen befagy a téli hónapokban.

A tó különböző részein eddig észlelt körök átmérője átlagosan 5-7 kilométer volt, és néhány napig vagy hónapig voltak megfigyelhetők.

A Bajkál-tó Fotó: Wikimedia

Kiderült azonban, hogy a jégkörök nem csupán a Bajkálra jellemzőek, hanem a mongóliai Hövszgöl-tavon és a nyugat-szibériai Tyeleckoje-tavon is megfigyelték már őket. Ez azt sugallja, hogy a jelenség azokra a rendkívül mély tavakra jellemző, amelyek felszíne teljesen befagy a téli hónapokban. 

A mostani tanulmány készítői többször is ellátogattak a Bajkál-tóhoz 2016 és 2017 telén. Minden alkalommal lyukakat fúrtak a tó jegébe, majd szenzorokat engedtek le a vízbe, emellett tanulmányozták a tó vízének hőmérsékletbeli eltéréseit felfedő infravörös műholdfelvételeket. Éppen négy évvel ezelőtt aztán, 2016 februárjában egy örvényt észleltek a vízben egy jégkör alatt, és azt találták, hogy az örvénylő víz néhány fokkal melegebb a környező vizeknél.

A kutatók szerint a jégköröket ezek a meleg vizű örvények vájhatják a jégpáncélba. A következő évben egy újabb örvényt észleltek, amely felett azonban nem volt kör, vagyis még azelőtt fedezhették fel az örvényt, hogy a jégkör kialakult volna felette. Arra viszont, hogy az örvények miért alakulnak ki, a kutatóknak egyelőre nincs magyarázatuk.

Neked ajánljuk
Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet Árvíz Szerbiában A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Tovább a forrásra: travelo.hu
Vissza
Hírfolyam