2020. november 25., Katalin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb fontos vízügyi beruházás

Hazai és uniós támogatással  8,1 milliárd forintot fordítottak az árvízvédelmi biztonság növelésére a Felső-Tiszán egy most befejeződött vízügyi program segítségével.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság együttműködésében megvalósult beruházás

az ország árvízveszélynek leginkább kitett térségében, azon belül a Felső-Tisza legkeskenyebb szakaszán, a tivadari közúti hídnál lévő folyószűkületnél valósulhatott meg.

A két évvel ezelőtt indult kivitelezés során a Tisza jobb és bal partján lévő árvízvédelmi töltéseket csaknem tíz kilométer hosszban fejlesztették, négy helyen partvédelmi rekonstrukciót végeztek, védelmi raktárat építettek, valamint korszerűsítettek két gátőrházat.

A Felső-Tisza 2019-ben Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kisar külterületén a Tisza bal parti töltésnyomvonalát a folyómedertől távolabbra helyezték át, jelentősen növelve a hullámteret, amelynek árvízszintcsökkentő hatása a tivadari hídnál is érzékelhető lesz.

Emellett a Kisar és Tivadar belterületén lévő töltést úgy alakították ki, hogy arra árvíz idején egy méter magasságban mobil árvízvédelmi falat lehessen felépíteni.

A projekt a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése és a magyar–ukrán közös árvízvédelmi fejlesztési programokkal összhangban, a Széchenyi 2020 program támogatásával valósult meg.

Neked ajánljuk
Emberéleteket követelt a Fülöp-szigeteken végigsöprő tájfun Víz alá került Vietnám középső területe Szociális naperőműparkot helyeztek üzembe Tiszabőn 20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával Számukra biztosan nem színjáték a fenntarthatóság
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam