2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb fontos vízügyi beruházás

Hazai és uniós támogatással  8,1 milliárd forintot fordítottak az árvízvédelmi biztonság növelésére a Felső-Tiszán egy most befejeződött vízügyi program segítségével.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság együttműködésében megvalósult beruházás

az ország árvízveszélynek leginkább kitett térségében, azon belül a Felső-Tisza legkeskenyebb szakaszán, a tivadari közúti hídnál lévő folyószűkületnél valósulhatott meg.

A két évvel ezelőtt indult kivitelezés során a Tisza jobb és bal partján lévő árvízvédelmi töltéseket csaknem tíz kilométer hosszban fejlesztették, négy helyen partvédelmi rekonstrukciót végeztek, védelmi raktárat építettek, valamint korszerűsítettek két gátőrházat.

A Felső-Tisza 2019-ben Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kisar külterületén a Tisza bal parti töltésnyomvonalát a folyómedertől távolabbra helyezték át, jelentősen növelve a hullámteret, amelynek árvízszintcsökkentő hatása a tivadari hídnál is érzékelhető lesz.

Emellett a Kisar és Tivadar belterületén lévő töltést úgy alakították ki, hogy arra árvíz idején egy méter magasságban mobil árvízvédelmi falat lehessen felépíteni.

A projekt a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése és a magyar–ukrán közös árvízvédelmi fejlesztési programokkal összhangban, a Széchenyi 2020 program támogatásával valósult meg.

Neked ajánljuk
Komplex vízvédelmi fejlesztések valósultak meg szerb–magyar együttműködésben Pert indított a Greenpeace a Fertő tavi beruházás kapcsán Magyar–szlovák együttműködésben készült a SacraVelo kerékpáros zarándokút-hálózat Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam