2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Számítani lehet a Balaton algásodására

A globális felmelegedés és az új vízszint-szabályozási rend is hozzájárulhatott a Balaton tavaly nyár végi algásodásához. A szakemberek szerint ráadásul a magyar tengeren idén is számítani kell hasonló vízvirágzásra. 

„A balatoni ökoszisztéma végső soron a hosszú távú regionális éghajlati változékonyságtól függ. A tavalyi algásodást előidéző foszforterhelés nem kívülről érkezett a Balatonba, annak oka az volt, hogy az üledékfelszín oxigénmentessé vált, ami ritkán fordul elő a sekély és nagy felületű Balatonnál. A magas vízhőmérséklet és a magas nyári vízállás viszont ösztönözte a folyamatot” – idézte Istvánovics Verát, a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagját.

A kutatócsoportnak az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz is eljuttatott álláspontja szerint

felülvizsgálatra szorul az üzemi vízszint pár éve történt megemelése, az éghajlat-változással jelentkező vízmennyiségi probléma mellett a vízminőségieket is figyelembe kell venni.

Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál Fotó: MTI/Varga György

A keszthelyi mérőállomáson mért klorofillkoncentráció tavaly több napon át alkalmatlanná tette a vizet a fürdőzésre, mégis elmaradtak az ilyen esetekre rendeletben előírt intézkedések. Szerinte az eddigieknél gyakoribb vízminőség-ellenőrzésre van szükség. A Vízgazdálkodási Kutatócsoport további kutatásokat szorgalmaz a témában.

Neked ajánljuk
Lelkes fiatalok adhatnak választ a globális vízválság kihívásaira Robbant a metángáz, megnyílt a „pokol kapuja” Oroszországban 30 600 méterről, a sztratoszférából készítettek káprázatos fotókat a Balatonról Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: likebalaton.hu
Vissza
Hírfolyam