2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víz van a Jupiter légkörében

A NASA 1995-ös Galileo missziója még arra jutott, hogy a Jupiter szélsőségesen száraz lehet a Naphoz képest. Az amerikai űrkutatási hivatal Juno nevű missziója azonban cáfolta a múltbéli eredményeket, ugyanis kiderült, hogy a Jupiter légkörének 0,25 százalékát víz alkotja.

 Az új eredmények szerint legalább háromszor annyi víz van a Jupiter légkörében, mint a Napéban – az összehasonlítás alapját nem a folyékony víz jelenti, hanem alkotóelemeinek, az oxigénnek és hidrogénnek a jelenléte.

A csillagászok évtizedek óta igyekeznek meghatározni a Jupiter légkörében található víz pontos mennyiségét, ez az információ ugyanis a Naprendszer kialakulására vonatkozó adatkirakós kritikus, ám hiányzó darabja.

A Jupiter valószínűleg az első kialakuló bolygó lehetett, így vélhetően a legtöbb olyan gázt és port tartalmazza, amely nem olvadt be a Napba.

A Jupiter kialakulására vonatkozó főbb elméletek a bolygó által magába foglalt víz mennyiségén alapulnak.

A Juno felvétele a Jupiterről Fotó: Nasa

A vízbőség fontos tényező a Jupiter időjárása és belső szerkezete szempontjából is.

A Voyager és más űrhajók is észleltek már villámlást a Jupiteren, ez az alapvetően nedvesség előidézte jelenség egyértelműen víz jelenlétére utal. A légkör pontos víztartalmát azonban továbbra sem sikerült megállapítani.

„Éppen amikor arra gondolunk, milyen sok dologra rájöttünk már, a Jupiter emlékeztet arra, milyen sokat kell még tanulnunk” – mondta Scott Bolton, a misszió munkatársa, a San Antonió-i Délnyugati Kutatóintézet vezető kutatója utalva arra, hogy a Galileo 1995-ben tízszer kevesebb vizet talált, mint most a Juno. A jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a Galileo éppen egy különösen száraz területről gyűjtött mintát.

Neked ajánljuk
Fogy a víz, megsérült a királyréti horgásztó zsilipje Nem aggódnak egy esetleges jövőbeli vízhiány miatt a magyarok Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Ingyen táborozhatnak a mentősök gyerekei Ismét óriási siker a pályázat, a technikai feltételek javulhatnak
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam