2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi maradt az egykor 400 000 négyzetkilométeres Csád-tóból?

A Csád-tó napjainkban egészen kicsi, azonban néhány ezer évvel ezelőtt, a nedvesebb klímának köszönhetően hatalmas kiterjedésű volt. A NASA nemrég egy igen érdekes ábrán mutatja meg, hogy mi maradt az egykori Mega-Csád-tóból. 

A Mega-Csád-tó akkor létezett, amikor a klíma a mainál sokkal nedvesebb volt. Ezek a nedves periódusok nagyjából 20 ezer évente ismétlődnek, a Föld pályaváltozásai, s ennek következményeként a monszun felerősödése miatt, a legutóbbi ilyen nedves időszak nagyjából 5-6 ezer éve érhetett véget.

Az egykori Mega-Csád-tó kiterjedése, benne világos zöld felirat jelöli a jelenlegi Csád-tó méretét és helyét Fotó:NASA Earth Observatory

A Mega-Csád-tó körülbelül 400 000 négyzetkilométer területet foglalt el, összehasonlításul ez kissé nagyobb, mint a Kaszpi-tenger – a mai Csád-tó viszont 1500 négyzet-kilométernyi területű csupán.

A NASA Landsat-8 műholdjának felvétele és az egykori Endeavour űrsiklón működtetett radaros térképészeti felmérésének adataiból állt össze az az ábra, amely az egykori Mega-Csád-tó és a mai Csád-tó partvonalait mutatja be.

Turzások az egykori Mega-Csád-tó északkeleti partvidékén Fotó: NASA Earth Observatory

A radarral végzett felmérés a felszín magassági eltéréseit rendszerezte, az alacsonyabb tengerszint feletti magasságú területek sötétebb színnel jelennek meg a tóról készült térképszerű ábrán. A kirajzolódó egykori, hatalmas állóvíz partjának egy kis részletét is érdemes alaposabban megnézni: az északkeleti partvidéken kialakult számos turzás válik jól felismerhetővé, a turzások közti ívelt partszakaszokkal. 

A Csád-tó felülete 1960-ban még 25 ezer négyzetkilométer volt, 2008-ra ez 8000 négyzetkilométerre csökkent, melyért a globális felmelegedés ugyanúgy felelős, mint a Chari és Logone folyók mentén történő egyre jelentősebb mértékű öntözés – erről korábban itt írtunk bővebben.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam