2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tengerszint-emelkedés: gátrendszerrel védenék Európát

A tengerszint-emelkedés a globális felmelegedés egyik legsúlyosabb következménye. Holland kutatók szerint az Északi-tengeren Skócia és Norvégia közötti 475 kilométer hosszú, és egy Franciaország és Délnyugat-Anglia közötti 160 kilométeres gát védhetné meg Európa több mint 25 millió lakóját.

A Holland Királyi Tengerkutató Intézet tudósai szerint a gátépítés költségei 250-500 milliárd euróra rúgnának, a védelemre szoruló észak- és nyugat-európai országok GNP-jének alig egy százalékára 20 éven át – számították ki a holland kutatók a Németországi GEOMAR intézet tudósaival.

„Azon kívül, hogy ez egy lehetséges megoldás, egy ilyen kivételes gát főként figyelmeztetés lenne” – magyarázta Sjoerd Groeskamp holland kutató. „Egy ilyen észak-európai kerítésgát műszakilag megvalósítható. Az Északi-tenger maximális mélysége Franciaország és Anglia között mintegy száz méter, Skócia és Norvégia között átlag 127 méter, a norvég partoknál maximum 321 méter. Jelenleg képesek vagyunk arra, hogy 500 méter mélységet meghaladó fix platformokat építsünk” – tette hozzá. 

Fotó: Pixabay

A tanulmány szerzői elismerték, hogy a növényvilágra jelentős következményekkel járna egy ilyen gát felépítése. Eltűnne az apály és a dagály, és azzal a hordalék és a tápanyagok szállítása. A tenger tulajdonképpen egy édesvízi tóvá változna. A kutató szerint azonban egy ilyen építmény

drasztikusan megváltoztatná az ökoszisztémáját, és hatással lenne a halászatra is.

Úgy számoltuk, hogy ha nem teszünk semmit a tengerszint-emelkedés ellen, az sokszor magasabb költségekkel járna – hangoztatta a kutató.

Neked ajánljuk
Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak 23 év alatt 28 trillió tonna jeget vesztett a bolygónk Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam