2021. május 17., Paszkál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyben vannak a homokos tengerpartok

Az évszázad végére a világ strandjainak fele szenved el 100 méteresnél nagyobb kiterjedésű eróziót, ami azt jelenti, hogy valószínűleg elvesznek a számunkra – figyelmeztettek az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) szakemberei. 

A JRC kutatói műholdfelvételek alapján követték nyomon a homokos tengerpartok állapotának alakulását az elmúlt 30 évben, és ennek alapján modellezték, miként befolyásolhatja azokat a jövőben a globális felmelegedés folytatódása, majd végül azt találták, hogy az évszázad végére a világ strandjainak fele szenved el 100 méteresnél nagyobb kiterjedésű eróziót. A kutatók szerint

a homokos partokat fenyegető veszély mértéke attól függ, miként alakul a globális hőmérséklet 2100-ig.

A magasabb hőmérséklet emelkedő tengerszintet és hevesebb viharokat jelent egyes térségekben, ami növeli a hullámokba vesző strandok hosszát. A tanulmányban két forgatókönyvet vett figyelembe a kutatócsoport, az egyik 2,4 Celsius-fokos átlagos globális hőmérséklet-emelkedéssel számol az évszázad végére, a másik ennek a duplájával. A világ tengerpartjainak egyharmadát kitevő homokos strandok jelentős értéket képviselnek a turizmus és a vadvilág szempontjából, emellett a tengerparti településeket a hullámoktól és viharoktól védő természetes akadályt képeznek.

A Nature Climate Change tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a partvidékeket már most is erősen sújtja az emberi tevékenység, például a beépítés vagy a szárazföldi gátak létesítése, ami miatt kevesebb, a strandok regenerálódásához szükséges hordalék kerül az óceánokba.

A szakemberek úgy vélik, hogy a veszélyeztetett partok 40 százalékának pusztulását lehetne megelőzni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével.

Fotó: Pixabay

Mint kiderült, Gambia és Bissau-Guinea homokos tengerpartjának akár több mint 60 százalékát is elveszítheti, de Irak, Pakisztán, a La Manche-csatornán fekvő Jersey szigete vagy a csendes-óceáni Palau is veszélyben lehet. Több ezer kilométernyi homokos part tűnhet el az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Kínában, Iránban, Argentínában és Chilében is. A legtöbb homokos partot Ausztrália veszítheti el, ahol 12 ezer kilométernyi partszakaszt veszélyeztet a felmelegedés.

Neked ajánljuk
Jégmező: az eddig becsültnél egy méterrel nagyobb tengerszint-emelkedésre is számíthatunk Világszerte egyre gyorsabban olvadnak a gleccserek Az ENSZ-főtitkár több határozott lépést követelt a világ vezetőitől Ember egy kutyáért, emberek egymásért (videó) Megérkezett a Tesla Magyarországra
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam