2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ legészakibb városának sorsa a hőmérséklettől függ

A klímaváltozás drámai változásokat hozott  a világ legészakibb városának időjárási körülményeiben az elmúlt 10 évben. Nemcsak a hőmérséklet emelkedett, de a csapadék mennyisége is megnőtt. A változó időjárási viszonyok 2014 óta lavinákat okoznak a város feletti lejtőkön.

A kutatók régóta jósolják, hogy a hőmérséklet emelkedése és az éghajlatváltozás miatt a változó időjárási körülmények először az Északi-sarkvidéken jelentkeznek majd, ezután pedig délre terjednek. 

1961 óta a felmelegedés üteme a Spitzbergákon a globális átlag ötszöröse.

A Guardian jelentése szerint Longyearbyen a világ leggyorsabban felmelegedő városa, ahol egymás után dőlnek meg a melegrekordok.

2015 decemberében egy lavina két embert ölt meg, és 11 házat döntött romba. 2017 februárjában egy újabb lavina törölt el további hat házat. 

Longyearbyen a Spitzbergák sarkvidéki szigetcsoport legnagyobb, egyben a világ legészakibb állandó települése, körülbelül félúton Norvégia és az Északi-sarkpont között, jóval a sarkkörön túl Fotó: Wikipedia.org

2018 óta a norvég kormány több mint 41 millió fontot fektetett új lakhatási és védelmi intézkedésekbe, például lavinaakadályokba. Ezenkívül a várostól 500 méterre északkeletre épült 60 új ház egy biztonságosabb területen, a projekt második szakaszában pedig 142 ház lebontására kerül sor a veszélyes területen. Bár a 2018 nyarán épített lavinaakadályok bizonyos fokú biztonságérzetet hoztak, ezek nem terjedhetnek ki az egész völgy területére, így a város felső szakaszán élők százait kénytelen a város minden télen evakuálni. Ezért indult el a legnagyobb házépítési program, melynek keretében pedig Longyearbyen nagy részét újraépítik.

Nem csak az egyre növekvő lavinaveszéllyel kell megküzdeniük a lakosoknak. Longyearbyenben az épületek nagy része hagyományosan a fagyott talajba rögzített facölöpökre épült. 1971 óta azonban a hőmérséklet 4 °C-kal emelkedett, ötször gyorsabban, mint a globális átlag. 2019. februári jelentés szerint a növekedés már 7 °C volt. A nyári hőmérséklet is hihetetlen mértékben megnőtt, ez pedig a talaj olvadását hozhatja magával, melynek súlyos következményei lehetnek a lakásokra. A facölöpökre épített házak ugyanis, ha a fagyott talaj felenged és iszapossá válik, megereszkednek és összeomlanak.

Annak érdekében, hogy a lakóházak biztonsággal megmaradjanak, nagyon kemény munka árán acélcölöpök felhasználásával épült meg az első 60 ház, távolabb a lavinaveszélytől.

Neked ajánljuk
Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Timmermans: a klímaválság kellős közepén vagyunk A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.hu
Vissza
Hírfolyam