2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Koronavírus: nem kell félnünk a csapvíztől

A Debreceni Vízmű Zrt. mint a Magyar Víziközmű Szövetség tagszervezete, folyamatosan kap információkat nemcsak a magyarországi helyzetről, hanem nemzetközi tekintetben is. A szakemberek fontos kérdésként tisztázták, hogy a közüzemben szolgáltatott ivóvízre nézve nem jelent kockázatot az új típusú koronavírus. 

A Debreceni Vízmű Zrt. honlapján közölte, hogy a közüzemi ivóvíz-szolgáltatás a más forrásból származó, ellenőrizetlen vízhasználatokhoz képest a vírus terjedésének akadályozásában nagy fontosságú, mivel a higiéniai szabályok, a tisztálkodás, kézmosás fenntartásában garanciát jelent a fogyasztók számára.

A WHO által készített szakmai anyagot az EurEau (az európai nemzeti vízügyi szövetségek összefogó szervezete) továbbította a Magyar Víziközmű Szövetség felé, amely megosztotta annak tartalmát.

Az EurEau szakértői között zajló információcsere a koronavírussal kapcsolatban is folyamatosan zajlik. A szakemberek egyértelműen támogatják azt az álláspontot, mely szerint a vírus nem jelent kockázatot a fogyasztásra alkalmas ivóvíz-szolgáltatásra.

Fotó: Pixabay

A vízkezelés során alkalmazott fertőtlenítő módszerek megfelelőek a COVID-19 koronavírus inaktívvá tételére, elpusztítására. A WHO által készített szakmai anyag valid információkat foglal magában a vírus hátteréről, a járvány kitörésének és menetének körülményeiről, beleértve a lehetséges terjedési útvonalakat, a vírus vízben, szennyvízben és különböző felületeken mutatott ellenálló/életben maradó képességéről. Az összefoglaló is kiemeli a higiéniai előírások szigorú betartását a vírusfertőzés elleni védekezés legmegfelelőbb eszközeként. 

A COVID-19 vírus jelenleg nem detektálható az ivóvízkészletekben, és a jelenlegi bizonyítékok alapján a biztonságos vízellátásra vonatkozó kockázata igen alacsony. Laboratóriumi vizsgálatok ugyanakkor kimutatták, hogy a vírus napokig vagy akár hetekig is fertőző maradhat fekáliával szennyezett vizekben. Számos intézkedés áll rendelkezésre az ivóvízbiztonság javítása érdekében, kezdve a vízbázisvédelmi intézkedésekkel a vízkezelésen át (a kitermelési, az elosztási, illetve fogyasztási pontokon) az ivóvíz biztonságos tárolásáig (rendszeresen tisztított és fedett tartályokban). Emellett elmondható, hogy a szűrést és fertőtlenítést alkalmazó hagyományos, központosított vízkezelési módszerek minden valószínűség szerint hatástalanítják a COVID-19 vírust.

Neked ajánljuk
Tömegek vízellátását veszélyezteti a Jemennél szivárgó olajszállító Mit művel vajon a vízzel a vízmű? – Nyílt napok a DRV-nél Mennyi víz van a Földön? (videó) Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: debreceni-vizmu.hu
Vissza
Hírfolyam