2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az olvadó jég felelős a tengerszint-emelkedés harmadáért

Egy nemrég közzétett kutatás szerint Grönlandon és az Antarktiszon hatszor gyorsabban olvad a jég, mint a 90-es években. Három évtizeddel ezelőtt még 81 milliárd tonna jég olvadt el évente, most már 475 milliárd. 

1992 és 2017 között összesen 6,4 billió tonna jég olvadt el a Föld két sarkán, ami 17,8 miliméteres tengerszint-emelkedéshez vezetett. 

„Ma az olvadó jég felelős a tengerszint-emelkedés harmadáért, míg a 90-es években csak 5 százalékos szerepe volt”

– mutatott rá Andrew Shepherd, a Leedsi Egyetem oktatója és az olvadás hatásainak vizsgálatával foglalkozó Imbie kutatócsoport társvezetője. 

Fotó: Pixabay

A Kormányközi panel a klímaváltozásról (IPCC) 2014-es szimulációi 53 centiméteres tengerszint-emelkedést jósoltak 2100-ra, de az Imbie munkatársai szerint ehhez még 17 centimétert hozzáadhatunk. Shepherd szerint, ha igazuk van, az azt jelenti, hogy az évszázad végére 400 millió ember kerül veszélybe az áradások miatt. 

Mint kiderült: a 17,8 milliméteres tengerszint-emelkedés 60 százalékáért a grönlandi, 40 százalékáért pedig az antarktiszi olvadás felelős.

Neked ajánljuk
Jégmező: az eddig becsültnél egy méterrel nagyobb tengerszint-emelkedésre is számíthatunk Kep, a csőtöréseket kiszagoló szuper eb Klímavészhelyzetet hirdetett Hawaii Ruhát és játékot adományozott Egerben a Tündérpakk Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam