2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az olvadó jég felelős a tengerszint-emelkedés harmadáért

Egy nemrég közzétett kutatás szerint Grönlandon és az Antarktiszon hatszor gyorsabban olvad a jég, mint a 90-es években. Három évtizeddel ezelőtt még 81 milliárd tonna jég olvadt el évente, most már 475 milliárd. 

1992 és 2017 között összesen 6,4 billió tonna jég olvadt el a Föld két sarkán, ami 17,8 miliméteres tengerszint-emelkedéshez vezetett. 

„Ma az olvadó jég felelős a tengerszint-emelkedés harmadáért, míg a 90-es években csak 5 százalékos szerepe volt”

– mutatott rá Andrew Shepherd, a Leedsi Egyetem oktatója és az olvadás hatásainak vizsgálatával foglalkozó Imbie kutatócsoport társvezetője. 

Fotó: Pixabay

A Kormányközi panel a klímaváltozásról (IPCC) 2014-es szimulációi 53 centiméteres tengerszint-emelkedést jósoltak 2100-ra, de az Imbie munkatársai szerint ehhez még 17 centimétert hozzáadhatunk. Shepherd szerint, ha igazuk van, az azt jelenti, hogy az évszázad végére 400 millió ember kerül veszélybe az áradások miatt. 

Mint kiderült: a 17,8 milliméteres tengerszint-emelkedés 60 százalékáért a grönlandi, 40 százalékáért pedig az antarktiszi olvadás felelős.

Neked ajánljuk
Brutális mértékeket ölthet a tengerszint-emelkedés nyolcvan éven belül 15 év múlva teljesen eltűnhet az északi-sarki jégtakaró Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Rendkívüli mértékű aszály sújtja az Alföldet Nem készültek fel a klímaváltozással járó kockázatokra a világkereskedelem nagy csomópontjai
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam