2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tudomány válaszai az emberiség vízproblémájára

A tiszta, iható ivóvíz hiánya a klímaváltozás egyik legsúlyosabb következménye. Vannak azonban olyan innovatív technológiák, amelyek megoldást kínálhatnak, vagy legalábbis mérsékelhetik a problémát. 

A Földön  mintegy kétmilliárdan nem jutnak rendszeresen ivóvízhez. Emiatt a vízgazdálkodás minden bizonnyal az elkövetkező évek egyik legnagyobb kihívása lesz. Most úgy tűnik, hogy két francia vállalat is megtalálta a módját annak, hogy ivóvizet állítsanak elő tengervízből. 

Az OFW Ships egy régi orosz kompon telepített egy speciális rendszert, mely 300 méteres mélységből szivattyúzza fel a tengervizet, ezután megszűri, csökkenti a só- és klórtartalmát, végül pedig palackokba töltik az immár iható vizet.

A palackozó gépsor igen hatékony, hetente egymillió üveg ivóvizet állít elő.

Az Ôdeep névre keresztelt enyhén sós ízű palackozott ivóvízhez egyelőre elég borsos áron lehet hozzájutni, ugyanis egy palack ára 1,9 euró.

Fotó: Freepik

A Marine Tech desztillációval teszi ihatóvá a tengervizet, melyet egy Helio névre keresztelt nagy gömb alakú tartályba gyűjtenek. A gömb neve utal a technológiára, a napsütés hatására a gömbben lévő víz felmelegszik 100 fokra, kiválik belőle a só, és a tiszta ivóvíz lecsapódik a gömb falán. A magas hőmérsékletnek köszönhetően elpusztulnak a vízben lévő baktériumok, így emberi fogyasztásra alkalmas ivóvizet kapunk. Egy gömb ára 2000 euró, és naponta 10-12 liter ivóvíz előállítására képes, ami egy öttagú család napi szükségleteit fedezi.

Van magyar találmány is!

A Budapesti Víz Világtalálkozón mutatkozott be egy hazai cég, a Hungarian Water Technology Corporation amelyik ugyancsak tengervízből állít elő ivóvizet úgynevezett tengervíz-sótalanító technológiával. Az eszközt Tunéziában már használják – erről itt írtunk bővebben. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ripost.hu
Vissza
Hírfolyam