2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Özönvíz zúdult Egyiptomra

Egyiptom területének legnagyobb részét kietlen és forró sivatag alkotja, a napokban mégis emberemlékezet óta nem látott mennyiségű csapadék hullott, szélvész és homokvihar kíséretében.

Egyiptom felett örvénylik az a hatalmas kiterjedésű ciklon, amely hatalmas, kiadós esőzést okozott a sivatagban.

A nagy kiterjedésű és az átlagosnál jóval erősebb, nedvességben bővelkedő légörvény  csak igen lassan mozog keleti irányba,

így a ciklonban kialakuló csapadékgócok egymást követve hirtelen lezúduló kiadós esőzéseket okoznak a Nílus alsó folyásánál és az ezt övező sivatagi területeken.

Fotó: MTI/EPA

A 20 millió lakosú Kairóban napi 50-70 mm mennyiségű csapadék hullik, vagyis jóval több, mint a főváros egész éves átlagos csapadékmennyisége, amely mindössze 25 mm. A meteorológusok szerint nagy valószínűséggel villámárvizek kialakulása várható Kairóban, illetve az esőzéssel érintett más településeken.

Az óriási légörvény keleti és déli szélein kialakuló erős szelek miatt nagy kiterjedésű homokviharok csaphatnak le az ország Vörös-tenger menti partszakaszára, és a tenger felett áthaladva elérhetik az Arab-félszigetet.

Az elkövetkező napokban Kairóban és környékén a szokásos éves csapadékátlag akár 300 százaléka is lehullhat.

Neked ajánljuk
Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize Tömegek vízellátását veszélyezteti a Jemennél szivárgó olajszállító Szigorúbban kell venni az EU-s nitrátirányelvet vizeink védelmében Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam