2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus-járvány idején is bátran fogyaszthatunk csapvizet

Járványidőszakban is biztonsággal fogyasztható a csapvíz, ugyanis a koronavírus inaktiválódik az ivóvíz-fertőtlenítési folyamat során – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ információi alapján a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint az ivóvíz fertőtlenítésénél jellemzően használt szabadaktívklór-koncentrációnál pillanatok alatt inaktiválódik a koronavírus. Védőburka ugyanis megsérül akkor, ha ezzel a fertőtlenítővel találkozik, ezáltal pedig elveszíti fertőzőképességét. A DRV Zrt. tájékoztatása szerint biztossággal állítható, hogy a szolgáltatott vezetékes ivóvizet nem veszélyezteti a koronavírus, így bátran lehet azt fogyasztani.

„A DRV Zrt. biztosítja az ivóvizet minden felhasználó számára. Sőt olyan intézkedéseket is bevezettünk, mint például a korlátozási moratórium, ami azt jelenti, hogy például azoknak a felhasználóknak, akiknek a számlatartozása miatt el kellene zárnunk az ivóvizet, nem fogjuk ezt megtenni. Pont azért, hogy hozzáférjenek, kezet tudjanak mosni, tudjanak tisztálkodni. És ezúton is arra biztatok mindenkit, hogy fogyasszák a csapvizet. Nem kell felhalmozni otthon PET-palackos ásványvizeket. Környezetbarát megoldás, nem terheljük műanyaghulladékkal a környezetet, különösen ebben az időszakban, amikor a szemétszállítás egy nagyon nehéz probléma lesz” –mondta el Lakatos Edina sajtószóvivő.

A DRV Zrt. tájékoztatása szerint

a vizsgálólaboratóriumaikban a felhasználókhoz eljuttatott ivóvíz minőségét folyamatosan kontrollálják.

Országosan évente átlagosan közel 900 ezer ilyen vizsgálat készül, így elmondható, hogy a csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött élelmiszer ma Magyarországon, ami bármikor elérhető, biztonsággal fogyasztható és gazdaságos. A járványhelyzetre tekintettel azonban a személyes kontaktussal járó tevékenységeket felfüggesztették.

Fotó: Pixabay

„Bezártuk az ügyfélszolgálati irodáinkat, a bekötési vízmérők cseréjét, a mellékvízmérő-cseréket, a plombálásokat, a leolvasásokat mind későbbi időszakra átütemeztük. A személyes közműegyeztetéseket, a kivizsgálásokat, a diagnosztikai tevékenységet is felfüggesztettük, illetve későbbre ütemezzük azokat a karbantartási munkálatokat is, mint például a hálózattisztítás, a medence-, a víztorony- és a glóbusmosatás, ami vízhiánnyal járna. Tehát az most az elsődleges szempont, hogy biztosítsuk mindenkinek a vizet”  – tette hozzá a sajtószóvivő.

Az intézkedéseket mind azért hozták létre, hogy mindenki számára biztosítsák a vezetékes vizet. Az elhalasztott időpontok változásairól értesíteni fogják a felhasználókat.

Forrás: Keszthelyi Televízió/Youtube
Neked ajánljuk
Eltemetett mérgek Budakalászon: az egykori Lenfonó és Szövőgyár öröksége Több mint 2000 pizzát kaptak a győri kórház dolgozói Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba A Közös Kutatóközpont szerint megkaphatja a zöld címkét az atomenergia
Tovább a forrásra: tvkeszthely.hu
Vissza
Hírfolyam