2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy baj lehet abból, ha a Denman-gleccser teljesen elolvad

Az elmúlt huszonkét évben mintegy öt kilométert húzódott vissza a kelet-antarktiszi Denman-gleccser – állapították meg a Kaliforniai Egyetem és a NASA bolygókutató központja kutatói. Ez azért is nagy probléma, mert ha ez a gleccser teljesen elolvad, akkor világszerte akár másfél métert is emelkedhetne a tengerszint. 

„Kelet-Antarktikáról eddig úgy gondoltuk, hogy kevésbé fenyegetett a globális felmelegedés által, de a gleccsereket, mint a Denmant a krioszférakutatók alaposan megvizsgálták, és most már látunk bizonyítékokat a tengeri jég potenciális instabilitására ebben a térségben” – mondta Eric Rignot professzor, az Geophysical Research Letters című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

„Nyugat-Antarktikán a jég gyorsabban olvadt az elmúlt években, de a Denman-gleccser puszta mérete azt jelenti, hogy hosszú távú lehetséges hatása a tengerszint emelkedésre ugyanolyan jelentős” – tette hozzá a szakember. A tanulmányból kiderült, hogy

1979 és 2017 között a gleccser 268 milliárd tonna jégtömeget vesztett el.

Fotó: NASA

Az olasz űrügynökség COSMO-SkyMed műholdrendszerének adatai felhasználásával a kutatók pontosabban tudták meghatározni azt a vonalat, ahol a jég elhagyja a szárazföldet, és úszó tengeri jéggé válik. Az 1996 és 2018 közötti adatok feltűnő aszimmetriát mutattak a visszahúzódását illetően. A Denman keleti oldalát védi a zsugorodástól egy jég alatti hegylánc, de a nyugatit, amely mintegy négy kilométeren át húzódik, egy mély és meredek völgyteknő jellemzi.

„A nyugati oldalon a Denman alatti talaj formája miatt lehetséges egy gyors és visszafordíthatatlan visszahúzódás, ami a globális tengerszint jelentős növekedését jelenti a jövőben” – idézte az EurekAlert tudományos hírportál Virginia Brancatót, a tanulmány társszerzőjét.

Neked ajánljuk
Kutatócsoport tanulmányozza a világ egyik legnagyobb jéghegyét Kutatócsoport tanulmányozza a világ egyik legnagyobb jéghegyét Magasan túlteljesítheti klímavédelmi célját az unió Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam