2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyon fontos szerepe van a hatékony vízgazdálkodásnak

Ha a jelenlegi ütemben bővül a világ vízfogyasztása, akkor 2050-ben a 2016-os szinthez képest 20-30 százalékkal több vizet fogunk felhasználni. Ezért is van fontos szerepük azoknak a technológiáknak, amelyek a vízgazdálkodást teszik hatékonyabbá.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete által összeállított, World Water Development Report 2019 szerint mintegy kétmilliárd ember él olyan országokban, amelyekben komoly problémát okoz a megfelelő színvonalú vízellátás. Ennél sokkal több, 

négymilliárd ember évről évre legalább egy hónapig nem jut elegendő vízhez.

A szakemberek szerint nem kell feltétlenül attól tartanunk, hogy elfogy a víz, viszont mindenképpen szükség lenne arra, hogy változtassunk szokásainkon. Világszerte ugyanis 844 millió ember nem jut hozzá még alapszintű ivóvíz-szolgáltatáshoz sem, és közel 900 millióan vannak azok, akik számára semmilyen szennyvízkezelési megoldás nem érhető el. Ez óriási egészségügyi kockázatot, járványveszélyt jelent.

Fotó: gyartastrend.hu

„A víz kulcsfontosságú létezésünk szempontjából, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az ellátási biztonságra. A jelenleg már elérhető fejlett technológiák révén a víz- és szennyvízszolgáltató cégek jelentősen tudják növelni működési hatékonyságukat. A Schneider Electric az EcoStruxure speciálisan a vízipar számára kialakított architektúrájával komplett megoldást nyújt a terepi eszközöktől (pl. intelligens szivattyús alkalmazásokra fejlesztett frekvenciaváltók) a vezérlésen és megjelenítésen át az intelligens döntéstámogató rendszerekig” – mondta Géczy Áron, a Schneider Electric termékmenedzsere. 

A vízszolgáltatási szektor a világ energiafelhasználásának mintegy 4 százalékáért felelős jelenleg. A becslések szerint az ágazat energiaigénye 2040-ig a 2016-os szint duplájára nő majd. Ugyanakkor a jelenleg is rendelkezésre álló technológiai megoldások hatalmas lehetőségeket kínálnak a hatékonyabb vízgazdálkodás megvalósítására, és a Nemzetközi Energia Ügynökség 2016-os elemzése szerint elvileg adott a lehetőség arra is, hogy 2040-ig akár 15 százalékkal csökkentse energiafelhasználását a vízügyi szektor. Ez a klímavédelem szempontjából is fontos lenne, hiszen csökkenteni lehetne az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Neked ajánljuk
Fogy a víz, megsérült a királyréti horgásztó zsilipje Nem aggódnak egy esetleges jövőbeli vízhiány miatt a magyarok Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Az olajcégek jobban járnak, ha a megoldás részei lesznek, mintha ők okoznák a problémát Kihallgatták a szigetszentmiklósi olajszennyezés feltételezett elkövetőjét
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam