2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb érdekességek derültek ki a marsi vízről

Egyre több információ derül ki a Marsról. Ezúttal a kutatók a vörös bolygóról származó meteoritok elemzése alapján rájöttek, hogy két különböző forrásból származik a marsi víz. 

Az Arizonai Egyetem hold- és bolygókutató laboratóriumában dolgozó Jessica Barnes és kollégái két marsi meteoritot, a Northwest Africa 7034 jelzésű kőzetet, becenevén a Fekete Szépséget, valamint az ALH 84001-et (Allan Hills) vetették alá vegyi vizsgálatnak, hogy feltárják a planéta múltját, beleértve kialakulásának folyamatát és vízkészletének forrását.

A kutatók kétféle hidrogénizotópra fókuszáltak a vizsgálatuk során: a könnyűhidrogénre (prócium) és a nehézhidrogénre (deutérium), ugyanis ezek aránya alapján fel lehet térképezni a kőzetekben található víznyomok eredetét.

A Mars északi pólusán elterülő jégsapka Fotó: NASA/JPL

A két marsi meteorit izotópvizsgálatának eredményei szerint a marsi víz két különböző forrásból származik.

„A Mars belsejében lévő, két eltérő forrásból származó víz elárulhat nekünk valamit azokról az objektumokról, amelyeknek ütközéses összeállásából létrejöttek a belső kőzetbolygók” – mondta Barnes.

Az eredményeik alapján a kutatók arra jutottak, hogy a Mars esetében két különböző, egymástól jelentősen eltérő vízkészlettel rendelkező bolygócsíra ütközhetett egymással, és soha nem keveredtek össze teljesen.

Neked ajánljuk
Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot? Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Első ütemben 13 milliárdot biztosít a kormány az illegális hulladék felszámolására
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam