2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szennyvíz is megmutathatja a koronavírus-fertőzöttek számát

Világszerte több mint egy tucat kutatócsoport kezdett bele a szennyvíz elemzésébe annak érdekében, hogy további adatokat nyerjenek a koronavírusról. A módszer sokat segíthet a fertőzöttek számának pontosabb megbecsülésében.

A közösség átfertőződését a legkönnyebben úgy lehet nyomon követni, ha a mindenki által termelt szennyvizet vizsgálják meg, s így az is kideríthető, ha a járvány első hullámhegyét követően valahová visszatér majd a fertőzés. 

Eddig Hollandia, az USA, illetve Svédország szennyvizeiben sikerült kimutatni a vírus nyomait,

számolt be a Nature híroldala nyomán az ng.hu. 

A módszer nem újdonság, számos fertőzést és más, a vizelettel, széklettel ürülő anyagot lehet a szennyvízből kimutatni, így a SARS-CoV-2 vírusát, illetve annak töredékeit is.

Fotó: Pixabay

A holland Nieuwegeinben üzemelő KWR Vízkutató Intézet mikrobiológusa, Gertjan Medema elmondta, hogy egy szennyvízkezelő telep több mint egymillió ember szennyvizével is foglalkozhat. A telepre befolyó vízből sokkal pontosabb adatokat lehet kinyerni, mint a ritkás személyi tesztelésekből, illetve ezen a módon az enyhe és tünetmentes fertőzöttek is elárulják magukat, magyarázta Modema, aki számos holland szennyvíztelepen kimutatta már a vírus örökítőanyagát.

Ahhoz azonban, hogy a szennyvízből kiszámítható legyen a populációban jelen lévő fertőzési arány, ismerni kell, hogy egy-egy fertőzött milyen mennyiségben üríti a vírus RNS-ét a székletével. Arról is meg kell bizonyosodniuk a vizsgálatokat végzőknek, hogy a minták reprezentatívak-e, hogy nem csak egy adott időpillanatot tükröznek, és egészen kis mennyiségű vírusnyomot is képesek kimutatni – magyarázzák az ausztrál Queenslandi Környezet-egészségügyi Szövetség szakemberei. A kutatócsoport szerint fontos, hogy a szennyvíz vizsgálata, amennyiben megbízhatóan működhet a módszer, ne vonjon el forrásokat a személyes tesztektől sem.

Neked ajánljuk
Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet Árvíz Szerbiában Speciális ajándékcsomagok a rászorulóknak A lebomlónak titulált zacskók sok kutyatartót megtéveszthetnek A jövőkutató szerint nem a járvány, hanem a klímaváltozás miatt kell aggódnunk
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam