2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkban kiváló minőségű a csapvíz

Kiváló minőségű a csapvíz Magyarországon annak köszönhetően, hogy a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer – közölte a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz).

Nagy Edit, a szövetség főtitkára az MTI-hez eljuttatott közleményben hangsúlyozta, hogy folyamatosan egyeztetnek a többi Európában működő szakmai szövetséggel, ezért

meg tudják erősíteni a WHO és az ENSZ által kiadott tájékoztatást, amely kimondja, hogy az ivóvíz nem terjeszti (nem szállítja) a Covid-19 vírust.

Fotó: Pexels

A főtitkár megjegyezte, hogy bár az utóbbi napokban több hír is szárnyra kapott arról, hogy holland intézetek kimutatták az új koronavírus genetikai anyagát nyers szennyvízben, fontos tisztázni, hogy a vizsgálat nem azonosított semmilyen élő vagy fertőző vírust, csupán annak egy alkotórészét találták meg. Ezért a rendelkezésre álló információk azt mutatják, hogy a szennyvízzel dolgozók megfelelően védettek a vírussal szemben, ha betartják azokat a munkaegészségügyi és biztonsági óvintézkedéseket, amelyek eddig is elő voltak írva számukra. 

Magyarországon az ivóvízbázisok nagy része védett, az ivóvízhálózat egy teljesen zárt, nyomás alatt működő rendszer, amelybe kívülről semmi nem jut be, és emberrel semmiképp sem kerülhet kontaktba.

A MaVíz főtitkára kiemelte: az ivóvíz-szolgáltatás, valamint a szennyvízelvezetés és -tisztítás biztonsága folyamatosan fenntartott Magyarországon, az ország településeinek közel 100 százaléka el van látva vezetékes ivóvízzel.

Neked ajánljuk
Egy csepp csapvíz Egy csepp csapvíz Tengervízből ivóvizet gombnyomásra? Lehetséges! Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam