2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz most a grönlandi jégolvadással?

A koronavírus-járvány miatt lelassult a világ, csökkent a károsanyag-kibocsátás és a levegő szennyezettsége. Még ha vannak is jelei, hogy bolygónk legalább átmenetileg megkönnyebbült, mindez sajnos a jégtakaróról még nem mondható el. 

A quibit.hu a Reuters által is idézett tanulmányra hivatkozva azt írja, hogy a grönlandi jégtakaró a valaha mért legnagyobb mértékben csökkent a tavalyi évben, amióta a jégpáncél vastagságát és kiterjedését 1948-ban mérni kezdték. 

A rekordméretű grönlandi olvadás miatt 600 milliárd tonnányi jégbe fagyott víz duzzaszthatja a világtengereket, aminek következtében a tengerszint 1,5 millimétert emelkedhet. Volt olyan nap, amikor 12 milliárd tonna jég olvadt ki. 

A most mért hatalmas olvadást nemcsak a hőmérséklet emelkedése okozta, hanem a légköri áramlatok megváltozott mintázata is, ami elsősorban a klímaváltozás következménye. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy mindeddig alábecsülhették a légköri klíma megváltozásának a jégtakaróra gyakorolt hatását. 

Fotó: Twitter / Steffen M. Olsen

A grönlandi jég olvadása az elmúlt évtizedekben a becslések szerint a tengerszint-emelkedés 20-25 százalékáért felelt. Ha azonban a légköri szén-dioxid-szint tovább nő, a Marco Tedesco amerikai gleccserkutató vezette kutatás résztvevői szerint a földi jégtakaró rendületlen olvadása a tengerszint soha nem látott emelkedésével fenyeget. Az arány akár a 40 százalékot is elérheti. 

Neked ajánljuk
Brutális mértékeket ölthet a tengerszint-emelkedés nyolcvan éven belül Brutális mértékeket ölthet a tengerszint-emelkedés nyolcvan éven belül 15 év múlva teljesen eltűnhet az északi-sarki jégtakaró Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Gigantikus tetőkert épül Párizsban
Tovább a forrásra: quibit.hu
Vissza
Hírfolyam