2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz most a grönlandi jégolvadással?

A koronavírus-járvány miatt lelassult a világ, csökkent a károsanyag-kibocsátás és a levegő szennyezettsége. Még ha vannak is jelei, hogy bolygónk legalább átmenetileg megkönnyebbült, mindez sajnos a jégtakaróról még nem mondható el. 

A quibit.hu a Reuters által is idézett tanulmányra hivatkozva azt írja, hogy a grönlandi jégtakaró a valaha mért legnagyobb mértékben csökkent a tavalyi évben, amióta a jégpáncél vastagságát és kiterjedését 1948-ban mérni kezdték. 

A rekordméretű grönlandi olvadás miatt 600 milliárd tonnányi jégbe fagyott víz duzzaszthatja a világtengereket, aminek következtében a tengerszint 1,5 millimétert emelkedhet. Volt olyan nap, amikor 12 milliárd tonna jég olvadt ki. 

A most mért hatalmas olvadást nemcsak a hőmérséklet emelkedése okozta, hanem a légköri áramlatok megváltozott mintázata is, ami elsősorban a klímaváltozás következménye. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy mindeddig alábecsülhették a légköri klíma megváltozásának a jégtakaróra gyakorolt hatását. 

Fotó: Twitter / Steffen M. Olsen

A grönlandi jég olvadása az elmúlt évtizedekben a becslések szerint a tengerszint-emelkedés 20-25 százalékáért felelt. Ha azonban a légköri szén-dioxid-szint tovább nő, a Marco Tedesco amerikai gleccserkutató vezette kutatás résztvevői szerint a földi jégtakaró rendületlen olvadása a tengerszint soha nem látott emelkedésével fenyeget. Az arány akár a 40 százalékot is elérheti. 

Neked ajánljuk
Kep, a csőtöréseket kiszagoló szuper eb Miniszteri biztost kap a Balaton Új megoldás az SZTE kutatóitól a légköri szén-dioxid hasznosítására A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: quibit.hu
Vissza
Hírfolyam